Tízezer egyede hullott el a furcsa külsejű békafajnak

titicaca-tavi béka
Vágólapra másolva!
Több mint tízezer titicaca-tavi béka tetemét találták meg Peru déli részén egy folyóban. Az ország környezetvédelmi ügynöksége vizsgálatot indított az ügyben, a környezetvédők azonban a kormányt okolják – írja a BBC.
Vágólapra másolva!

A helyi szennyvízfeldolgozó megépítése ellen többen már korábban is felszólaltak, a kormányzat azonban nem hallgatta meg a tiltakozókat – állítják a környezetvédők, akik szerint a Coata-folyóba jutott szennyvíz idézte elő a békák tömeges elhullását.

Az aktivisták tiltakozásképpen száz elhullott békát állítottak ki Puno város főterén. „A helyiek beszámolói, valamint az esetet követő mintavételezés alapján úgy hisszük, több mint tízezer béka hullott el, a természetvédelmi katasztrófa nagyjából ötven kilométeres sávot érint" – írta a Perui Országos Erdészeti és Vadgazdálkodási Szolgálat egy sajtóközleményben.

titicaca-tavi béka Forrás: Biosphoto/© Pete Oxford / Minden Pictures / Biosphoto - Droit géré - Oeuvre protégée par copyright - « Model Release » indisponible - Vent/Pete Oxford

A titicaca-tavi béka (Telmatobius culeus) nevéből adódóan kizárólag Dél-Amerika legnagyobb tavában, a Bolívia és Peru határán fekvő Titicaca-tóban, valamint a környező folyókban található meg. A különleges kétéltűnek hatalmas bőrredői vannak, ezek segítik az állat oxigénfelvételét. Bizarr külsejét sokan a herezacskóhoz hasonlítják.

Sajnos az állat a veszélyeztetett fajok táborát erősíti köszönhetően annak, hogy az emberek étkezési célból vadásszák e ritka kétéltűt. Mindemellett az állatok élőhelyének mérete is zsugorodik, de a behurcolt idegen fajok sem tesznek jót a Titicaca-tó lakóinak.