Speciális anyaggal védekeznek a békák a hangyák ellen

Vágólapra másolva!
Az apró sárgacsíkos amazonasi béka bőrét borító speciális vegyi anyagok védőburkot alkotnak az állat körül. Ez a pajzs elriasztja a levélvágó hangyákat és lehetővé teszi, hogy a béka háborítatlanul éljen közöttük.
Vágólapra másolva!

A Lithodytes lineatus főként az amazóniai területen található dél-amerikai béka. A kétéltű zavartalanul rejtőzik, szaporodik és fészket épít az Atta nemzetségbe tartozó levélvágó hangyák közt anélkül, hogy egyszer is megtámadnák.

Beolvadnak a hangyák közé

„A burok segít a békának beolvadni a hangyák közé, mert a hangyák saját kémiai jelzéseit utánozza" – mondta André Barros, a tanulmány vezetője, a brazil Amazóniai Nemzeti Kutatóintézet munkatársa.

Amazóniai vidék Forrás: Wikimedia Commons


A hangyák egyetlen egyszer sem harapják meg a békát, de elég agresszíven megtámadják a többi békát vagy más állatokat, amelyek keresztezik az ösvényeiket, írják a kutatók a Behavioral Ecology and Sociobiology folyóiratban.

Gerinceseknél ritka

Ezt a fajta kémiai alapú mimikrit és álcázást gyakran használják a parazita gerinctelenek, és lehetővé teszi számukra, hogy zavartalanul éljenek a társas rovarkolóniák védelmét élvezve.


Ezt a stratégiát azonban ritkán látjuk a gerinceseknél, legkevésbé a békáknál,

és csak két másik, afrikai békafajnál ismert.

Amazoniai sárgacsíkos béka (Lithodytes lineatus) Forrás: Albertina Pimentel Lima


A levélvágó hangyák kémiai szagokat, például feromonokat használnak, hogy felismerjék a kolónia tagjait és kommunikáljanak egymással. Barros csoportja ezért arra gondolt, hogy a Lithodytes lineatus bőrét minden bizonnyal valami olyan vegyi anyag borítja, amelyet a levélvágó hangyák a „barátok" felismerésére használnak.

A béka ezzel a vegyülettel csapja be a hangyákat,

hogy megengedjék neki a köztük élést.

A bőrkivonat más békát is megvéd

Ezt úgy igazolták, hogy a Lithodytes lineatus bőrének kivonatával kentek be egy másik békafajt (Rhinella major), amelyet egyébként megtámadnak a hangyák. A kivonattal bevont hangyákat viszont békén hagyták.

Atta nemzetségbeli levélvágó hangyák Forrás: Wikimedia Commons


Barros úgy gondolja, hogy az lehet az egyik haszna ennek a „társbérletnek", hogy a hangyabolyok stabil mikroklímát és magasabb nedvességtartalmat nyújtanak. Ez fontos a békák szaporodásához és a peték fejlődéséhez.