Eldobált gumiabroncsok országa vagyunk?

Illegális hulladéklerakó hely, szeméttelep, szemétlerakó, több tonna gumiabroncs  Vas megyei Sorkifaludon
Van megoldás a környezetbarát hulladék-kezelésre
Vágólapra másolva!
Közel negyvenötezer tonna gumiabroncs hulladék keletkezik Magyarországon minden évben, a MédiaUnio szakemberei szerint. Pedig ma már több helyen visszaveszik az elhasználódott autógumikat, amelyeknek az újrahasznosítása már megoldott.
Vágólapra másolva!
Van megoldás a környezetbarát hulladék-kezelésre Forrás: MTI/Czika László

Az Európai Unióban jelenleg 3 millió tonna gumiabroncs hulladék keletkezik évente,

Magyarországon ez a szám 45 ezer tonnára tehető - áll a MédiaUnio legfrissebb kutatásában. A kezeletlen gumiabroncs hulladék súlyos környezeti terhelést jelent Földünk számára. A gumi tulajdonságából fakadóan az élettartama során nagyon keveset, mindössze 10%-ot veszít tömegéből, azaz

nagyon ellenálló anyagról van szó.

A gumiabroncsok környezetkímélő újrahasznosítására már léteznek eljárások, mégsem mindig jut el a hulladék a megfelelő helyre.

Ez a legrosszabb, ami a kidobott abroncsokkal történhet. Forrás: MTI/EPA/EFE/Ismael Herrero

például kis mennyiséget anyagában hasznosítanak (futópálya, játszótér, aszfaltburkolatba adalék), szintén valamennyit a hulladéklerakók takarására használnak. Nagyobb mennyiséget a cementgyárakban együttégetnek, ha betartják az előírt legjobb technológiát a légszennyezés minimálisra csökkenthető, a napi gyakorlatban ez működik is. A pirolízis azért jó, mert a kaucsuk megújuló, növényi eredetű, és a pirolízis során nyert olajat egy az egyben fogadni tudja a kőolaj-finomító és belekeverik a gázolajba, mint megújuló energiaforrásnak számító agroüzemanyag összetevőt. Tehát vannak jó megoldások a keletkező hulladéknak lenne helye" – mondta Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport szakértője.

A másik fő kérdés az elhasználódott gumiabroncsok esetében az,

hogyan tudjuk őket környezetbarát módon gyűjteni és a hasznosítás helyére eljuttatni.

Sajnos egyelőre még hiányzik az a jogszabály, amely a különböző szervezeteket, vállalkozásokat arra kötelezné, hogy térítésmentesen visszavegyék az elhasználódott gumiabroncsokat.

Sokféle megoldás létezik az újrahasznosításra

melyet pl. a gyógyszerhulladéknál, elemeknél, akkumulátoroknál, világító testeknél és elektronikai hulladéknál jogszabály ír elő. A használt gumiabroncs leadása Pest megyében megoldott a szervizekben, máshol is a gumijavító vállalkozások veszik át, de nem minden esetben és nem feltétlen ingyenesen. Érdemes a legközelebbi szerelőnél érdeklődni, hogy abroncs cserekor visszaveszik-e a használt autógumit és milyen feltételekkel" – mondta Lenkei Péter.

Szigorúan tilos elégetni a gumiabroncsokat, és ne hagyjuk őket út, erdő, élővíz vagy mező szélén! Inkább adjuk le őket a hulladékudvarokban, és a gumiabroncs kereskedőknél, ahol már több helyen ingyenesen visszaveszik őket! A fővárosban az FKF Nagytétényi úti Hulladékudvarában lehet leadni az elhasználódott gumiabroncsokat. Vidéken is találhatóak ingyenes átvevő helyek, érdemes utána kérdezni a lakóhelyhez legközelebb eső gumiabroncs kereskedőnél.