Elon Musk, az amerikai milliárdos űrvállalkozó úgy gondolja, hogy az „automatizálás” miatt előbb-utóbb szükség lesz egy mindenki számára elérhető, általános alapjövedelem bevezetésére, mert a robotok egyre több ember munkáját veszik el.

„Az embereknek lesz idejük más dolgokat, összetettebb, érdekesebb dolgokat csinálni – mondta Musk a CNBC-nek. – Egész biztos több szabadidő lesz. És azután ki kell gondolnunk, hogyan fogunk beilleszkedni a mesterséges intelligencia által átszőtt világba és jövőbe.”

„Úgy gondolom, hogy végső soron egyfajta javított szimbiózisnak kell létrejönnie a digitális szuperintelligenciával” – mondta az üzletember.

Forrás: AFP/Eric Piermont

Elveszik a robotok a munkahelyeket

Mi történik majd, ha a robotok elveszik előlünk a munkahelyünket? Ez a kérdés már régóta foglalkoztatja az embereket. A robotok már most átvettek egyes ipari munkákat, de az úgynevezett „kreatív” munkát most kezdik fenyegetni az olyan médiacégek, amelyek mesterséges intelligencia használatával hoznak létre újsághíreket.

Elég jó az esély, hogy végül valami univerzális alapjövedelemnél vagy valami hasonló juttatásnál kötünk ki” – mondta Musk.

Attól függetlenül, hogy az automatizálás felváltja-e az emberi munkát, vagy sem, egy univerzális alapjövedelemnek hihetetlen előnyei lennének. Az az elképzelés, hogy mindenki munka nélkül elegendő erőforrást kap a megélhetéshez, megoldaná a hajléktalanság és a szegénység problémáját, és megváltoztatná kulturális és gazdasági identitásunkat.

Forrás: AFP/Patrik Stollarz

Csak a fantáziában létezik

Sajnos azonban ez a demokratikus szocialista paradicsom jelenleg csak a fantáziában létezik. A robotok valóban olyan exponenciális ütemben versenyezhetnek velünk a munkánkért, ami gazdasági válságot okozhat, ez pedig egy olyan társadalom általános elfogadásához vezethet, ahol mindenhez a kormány közreműködése szükséges.

A jövőkutatók, mint például Murray Shanahan és Google-nél dolgozó Ray Kurzweil szeretik azt gondolni, hogy a technika fejlődési görbéje exponenciális. Ez azt jelenti, hogy hamarosan eljön az az idő, amikor a technikánk felülemelkedik rajtunk, de legalábbis feleslegessé tesz bennünket. Kurzweil szerint ez már akár 2045-re bekövetkezhet, más szakértők azonban kételkednek ebben.

Forrás: AFP/Carsten Koall

Új munkák születhetnek

A Gizmodoo-n megjelent cikk szerzője, Eve Peyser úgy gondolja, hogy a kapitalista Nyugat nem képes ekkora kulturális változásra. Nem kételkedik abban, hogy egyes emberi munkák feleslegessé válnak, de úgy véli, hogy képesek leszünk új munkák kitalálására használni a technikát.

Musk úgy hiszi, hogy az univerzális alapjövedelem elkerülhetetlen, de ki tudhatja, milyen furcsa munkákat tartogat számunkra a jövő. Még a marxista filozófus, Guy DeBord is azt gondolta az 1960-as években, hogy új alkalmazotti formákat kell létrehozni, mielőtt a munkaidő szintje „elviselhetetlenül alacsony értékre süllyed”.