Jelentős bronzkori várost fedeztek fel régészek Irak északi részén, egy az Iszlám Állam által elfoglalt területektől nem messze fekvő ásatáson.

Egy évezreden át virágzott az ősi város

A németországi Tübingeni Egyetem ókori keleti kultúrákat tanulmányozó intézetének (IANES) régészei Dohuk városától nem messze egy bronzkori város nyomait fedezték fel. Az ásatás eredményei szerint a települést, amelyen ma Kurdisztán autonóm régió Bassetki nevű kis faluja található, időszámításunk előtt 3000 körül alapították és mintegy 1200 éven át élte virágkorát.

Irak - az egykori Mezopotámia -  területe rendkívül gazdag az ókori kelet régészeti emlékeibenForrás: Ancienthistory.eu

Az Akkád Birodalom (időszámításunk előtt 2340-2200), az emberiség első világbirodalma idejéből származó településrétegeket is feltártak - olvasható a Tübingeni Egyetem honlapján.

Lefújták az autópálya építést a ritka leletek miatt

Az ásatásokat augusztus és október között végezték a szakértők Peter Pfälzner, a Tübingeni Egyetem kutatója és Hasszán Kaszim, az iraki régészeti minisztérium igazgatója vezetésével.

A leletek feltárásával meghiúsult egy tervezett autópálya építése a területen.

 

Német és iraki régészek tárják fel a bronzkori város maradványait Bassetki határábanForrás: Peter Pfälzner

A település jelentősége egyértelmű a leletek alapján. A felső városrész körül már időszámításunk előtt 2700 táján falat emeltek, hogy megvédjék a lakókat a behatolóktól, időszámítás előtt 1800 körül pedig már nagy kőépítményekkel rendelkezett.

Az Asszír Birodalom is otthagyta nyomát

A tudósok asszíriai ékírásos táblák töredékeire bukkantak az időszámítás előtti 1300 körüli időkből, amelyek arra utalnak, hogy azon a helyen Adadnak,

a mezopotámiai viharistennek szentelt templom állt.

A városközponton kívül egy kilométer hosszan terült el az alsó városrész.

Az Asszír Birodalom is otthagyta nyomát a településenForrás: Wikimedia Commons

Speciális mérőeszközökkel a tudósok kiterjedt úthálózatra, különböző lakónegyedekre, úri házakra és egy bronzkori, palotaszerű épületre utaló nyomokat találtak. Bassetki eddig csak az úgynevezett Bassetki-szoborról volt ismert, amelyet 1975-ben véletlenül találtak itt. A szobortöredék Narám Szin akkád király bronzfigurájának maradványa.

Az Iszlám Állam közelsége ellenére is biztonságos az ásatás

Bár a tudományos munkát az Iszlám Állam ellenőrzése alá tartozó területektől csupán 45 kilométerre végezték, a régészek zavartalanul dolgozhattak. "Munkatársaink állandó védelem mellett dolgoztak. Az Iszlám Állam térbeli közelsége ellenére az iraki független kurd területre nagymértékű biztonság és stabilitás jellemző" - mondta Pfälzner.

Az Iszlám Állam által megszállva tartott területek közelsége sem veszélyezteti a kutatók munkájátForrás: AFP/-


A harmincfős nemzetközi tudócsoport az ásatások ideje alatt Dohukban élt, Moszultól mindössze 60 kilométerre északra.

2017 nyarától folytatódnak az ásatások

Pfälzner és kutatócsoportja 2013 óta végez kutatásokat Bassetki környékén egészen a török és szír határig. Eddig 300, korábban ismeretlen, régészetileg fontos helyszínt fedeztek fel. A régióban 2017 nyarán folytatódnak a feltárások.

2017 nyarától folytatódnak az ásatások Bassetki határábanForrás: Peter Pfälzner

"A Bassetki körüli terület kulturális szempontból nagyon gazdag régió, amely a bronzkorban Mezopotámia, Szíria és Anatólia kulturális kapcsolatainak találkozásánál feküdt. Ezért kurd kollégáinkkal közösen hosszú távon régészeti központot szeretnénk itt kialakítani" - mondta Pfälzner.