A barlangi vakgőtéknek legalább három alfaja él a szlovéniai barlangokban - állapították meg a szakemberek a kétéltűeket vizsgáló eddigi legnagyobb tanulmány terepmunkálatai során.

A rejtélyes emberhalak, vagy szlovéniai sárkányok

A barlangi vakgőte (Proteus anguinus), amelyet Szlovéniában gyakran emberhalnak vagy szlovéniai sárkánynak is hívnak, ritka és titokzatos faj, amely földalatti karsztbarlangokban és barlangi tavakban él szerte a Balkánon.

Barlangi vakgőte (Proteus anguinus)Forrás: Avengium

A Ljubljanai Egyetem biotechnológiai karának irányításával zajló kutatás célja, hogy feltérképezze a Szlovéniában élő barlangi vakgőték alfajait, elterjedési területüket és megbecsülje a populáció méretét.

Szlovéniában nemzeti szmbólum az "emberhal" a titokzatos barlangi vakgőteForrás: Gulagim


"Szeretnénk minél többet megtudni a barlangi vakgőtékről, hiszen ezek az állatok az országunk szimbólumai közé tartoznak,ám még ma is annyira titokzatosak számunkra, mint száz évvel ezelőtt voltak" - mondta Peter Trontelj, a kar egyik munkatársa.

Ismeretlen a populáció valóságos mérete

A kutatók a világhírű postojnai cseppkőbarlangban, Szlovénia keleti részén fekvő barlangokban és a Reka folyónál végeztek terepmunkálatokat.

Trontelj szerint a barlangi vakgőte-populáció pontos méretét nem lehet meghatározni,

mivel az ország földalatti barlangjainak egy része megközelíthetetlen.

A populáció méretét igen nehéz felmérni, mivel a vakgőték élőhelyét alkotó barlangok egy része feltáratlanForrás: En.academic.ru


A kutatók ezért a szlovéniai barlangrendszerek megközelíthető részein élő gőték átlagos száma alapján fogják megbecsülni a populáció méretét, amely - Trontelj szerint - az ország egyes területein fokozatosan csökken.

Legalább három alfaj Szlovéniában

A 2014-ben indult vizsgálat végső eredményei jövő őszre lesznek meg, de a kutatók már most arra jutottak, hogy a barlangi vakgőtéknek legalább három alfaja él Szlovéniában.

Három alfajuk is előfordulhat a szlovéniai barlangokbanForrás: Tumbrl

Az eredmények iránymutatók lehetnek Európa számára ahhoz, hogy milyen intézkedésekre van szükség a barlangi vakgőték hatékony megfigyeléséhez és megóvásához.