A bolygókeletkezés legkorábbi szakaszait sikerült lencsevégre kapnia az Európai Déli Obszervatóriumnak. A születéssel a saját Naprendszerünk keletkezéséről is többet tudhatunk meg.

Az Európai Déli Obszervatórium (ESO) VLT nevű teleszkópja (Very Large Telescope, azaz gyakorlatilag Nagyon Nagy Teleszkóp) tartalmaz egy SPHERE műszert, amely képes a távoli, fiatal csillagok körül formálódó törmelékhalmazokat figyelni. Így sikerült lencsevégre kapni a 600 fényévnyire lévő relatíve fiatal csillagrendszer, az RX J1615 csillaga körüli szimmetrikus törmelékgyűrűket is, amelyek valószínűleg új bolygók születését jelzik - írja a Seeker

A fiatal csillag körül koncentrikus köröket figyelhetünk megForrás: ESO

A csillagrendszer viszonylag fiatal (1,8 milliárd éves), és egyelőre nincsenek bolygói - ezek létrejöttéről árulkodnak az elképesztően egyenletesen elhelyezkedő gyűrűk.

Nem minden bolygó keletkezése ennyire mértani: az éppen fejlődésben lévő HD 135344B csillagrendszerben például asszimmetrikus, örvényszerű törmeléket láthatunk a protoplanetáris korongban.

Örvényszerű bolygóképződésForrás: ESO

A 450 fényévre található rendszer már néhány hónap alatt rengeteget változott, az obszervatórium kutatóinak pedig lehetősége nyílik arra, hogy valós időben megfigyeljék, hogyan jönnek létre a csillag bolygói. Ezzel a mi Naprendszerünk keletkezéséről is többet tudhatnak meg.