Látványos kép a Virunga-hegység vulkánjairól

Virunga
A Virunga-hegység összetett műholdas radarképe
Vágólapra másolva!
A Sentinel-1 műhold összetett radarképén a kelet-afrikai Virunga-hegység látható. Ez a vulkánok alkotta hegylánc Ruanda északi határa mentén terül el és átnyúlik Ugandába és a Kongói Demokratikus Köztársaságba.
Vágólapra másolva!

Bár a vulkánok legtöbbje alvó, a nyolc vulkánból kettő aktív. Legutóbb 2006-ban és 2010-ben törtek ki.

A hegyek a Nagy-hasadékvölgyön fekszenek, ahol a Szomáliai-lemez elválik az Afrikai kontinens többi részétől. A terület egyik Afrika biológiailag legsokszínűbb területének – például itt élnek a híres hegyi gorillák is – számít, de a nagy emberi népsűrűség, a szegénység és a helyi konfliktusok nagy kihívást jelentenek a természetvédelem számára.

Ennek ellenére a hegylánc mentén számos nemzeti parkot hoztak létre az állat- és növényvilág megóvására. Ilyenekben próbálják meg megóvni a hegyi gorillák maradék populációit is.

A Virunga-hegység összetett műholdas radarképe Forrás: Módosított Copernicus Sentinel adatok (2016), ESA feldolgozása

A képen könnyen felismerhetjük a védett és a nem védett földek között húzódó határokat. A zöld, narancs és sárga pontok a nem védett területek felszíni változásait jelzik a különféle radarszkennelések között, amelyek ezt az összetett képet alkotják. Ezek a változások elsősorban a növényzetben következnek be, ahogy a hegyeket körülvevő földeket mezőgazdasági művelésbe fogják.

Különösen feltűnő a mezőgazdaság jelenlétére utaló zöld és sárga négyzetekből álló hálószerű mintázat a kép közepén.