A zongoristák a világ szuperatlétái?

Lang Lang kínai zongorista zene zongora 2016.11.12.
Chinese pianist Lang Lang gives the thumbs up after performing in a transparent tunnel as sharks and fish swim overhead at the aquarium of the Valencia Oceanography centre on March 4, 2016. / AFP PHOTO / Jose Jordan
Vágólapra másolva!
Hétfőn Budapesten, a Müpában lép fel a világ egyik leghíresebb zongoravirtuóza, Lang Lang. Sokan őt tartják ma a világ legtechnikásabb zongoristájának. Jogos a kérdés, milyen fizikai megpróbáltatások elé állítja az ilyen szintű zongorázás az emberi szervezetet.
Vágólapra másolva!

Homer Smith fiziológus az emberi teljesítmény egyik csúcsának nevezi a profi zongorajátékot, mivel „az ujjak olyan izomkoordinációját igényli, amely gyors és összetett fizikai mozgások precíz végrehajtását követeli meg". Ez a figyelemreméltó emberi képesség bepillantást ad az agy erejébe is.

Tizenkilenc hang másodpercenként

Vegyük például Frédéric Chopin népszerű, de a zongoristának nagy kihívást jelentő Fantaisie-Impromptu darabját. A mű egyes részein másodpercenként majdnem tizenkilenc hangot kell megszólaltatni. Az előadónak oly mértékben meg kell tanulnia e hangjegyeket, hogy szinte egyáltalán nem szükséges már tudatos figyelem az előadáshoz.

Chopin: Fantaisie-Impromptu – kottarészlet Forrás: Origo

A másodpercenkénti tizenkilenc hang leütéséhez minden ujjnak legalább két függőleges mozgást kell végeznie nem számítva az oldalmozgásokat.

Minden ujjmozgás érinti az ujj mindhárom ízületét, és még a mozdulatlan ujjak is megfeszülnek, cselekvésre készen.

Lang Lang játssza Chopin Fantaisie-Impromptujét

Több száz izommozdulat

A gyakorlott zongorista képes végrehajtani a másodpercenkénti nagyjából 380 elkülönülő motoros akciót és közben még fókuszálni tud a mű zenei tartalmára is.

És ebbe a számba még nem vettük bele a kéz, kar és váll izmainak mozgását.

Továbbá minden hangjegyet megfelelően időzítve és az egyéni előadási elbírálásnak megfelelően kell játszani, és amikor a hangokat egyszerre szólaltatják meg, az ujjaknak el kell különíteniük a szólam és a kíséret hangerejét, néha pedig ki kell emelni a belső dallamot.

Ha ez még nem lenne elég, akkor a Fantaisie-Impromptu előadásához a több ritmusú követelmények (azaz, amikor két ritmus fordul elő párhuzamosan) uralása is szükséges. Szinte minden ütemben a jobb kéznek tizenhatodokat kell játszania, míg a balnak tizenkettedeket.

Lang Lang Forrás: AFP/Jose Jordan

Lang Lang a stadionban

Noha a Fantaisie-Impromptu nehéz darab, de nem annyira félelmetes, mint a zongorairodalom néhány más darabja.

Ezek között akad olyan, amelynél akár 30 hangot is le kell ütni és mintegy 600 izmot megmozgatni egy másodperc alatt.

Jelenleg úgy tűnik ez a felső határa az izomkoordinációnak.

Tehát ha összetett izomkoordinációról van szó, a zenészek és nem például focisták a világ szuperatlétái! Ez az összehasonlítás egyébként nem áll távol a cikk elején említett Lang Langtól, aki hajlamos időnként show-elemeket is vinni a játékába.

Lang Lang Forrás: AFP/2015 Getty Images/Paul Morigi

Így például 2015-ben összemérte erejét a világ leggyorsabb atlétáival a pekingi Nemzeti Stadionban az IAAF világbajnokságán, ahol valószínűleg felállította a 100 méteres „síkzongorázás" rekordját.

Lang Lang a pekingi Nemzeti Stadionban

Lang Lang a Müpában természetesen „hagyományosabb" produkcióval lép fel. Liszt h-moll szonátája mellett spanyol virtuóz darabokkal készül elkápráztatni a közönséget.