Több mint hétezer éves, az első dinasztia korában épült várost és temetőt tártak fel régészek a dél-egyiptomi Szóhág tartományban – jelentette be szerdán az egyiptomi műemlékvédelmi minisztérium.

Abüdosz Egyiptom legősibb fővárosa

A város valószínűleg magas rangú tisztviselők és sírépítők otthonául szolgált. A felfedezés új fénybe helyezheti Abdzsút (Abüdosz), az ókori Egyiptom egyik legősibb és leghíresebb szent városát, amelynek temetőit a predinasztikus kortól a római korig használták – közölte a tárca. Szakemberek elmondták, hogy Abdzsu a predinasztikus kor végén, az első dinasztia első négy uralkodójának idején Egyiptom fővárosa volt.

Részlet a híres abüdoszi nagytemplom belsejébőlForrás: Archeology News Network

A város maradványaira az Újbirodalom idején uralkodó I. Széthi fáraó luxori templomától mintegy 400 méterre bukkantak a Nílus túlpartján.

A szakemberek találtak kunyhó- és edénymaradványokat,

vaseszközöket és 15 óriási sírt, néhány közülük nagyobb, mint a királysírok Abdzsúban.

Turisztikai látványosság lehet a hatalmas sírokból

"A temetőben talált sírok mérete nagyobb, mint néhány királyi sír az első dinasztia (Kr.e 3032/2982-2853/2803) idejéből Abdzsúban, ami azt mutatja, hogy magas rangú embereket temettek oda az ókori egyiptomi történelem e korai időszakában" – olvasható a tárca közleményében.

I. Széthi fáró domborművű portréjaForrás: Archeology News Network

A felfedezés lendületet adhat a gyengélkedő egyiptomi turizmusnak, amelyet számtalan csapás ért

Hoszni Mubarak elnök hatalmának 2011-es megdöntése óta, de még ma is az ország külföldi devizabevételeinek fontos forrása. 2010-ben még több mint 14,7 millió turista kereste fel Egyiptomot, egy évvel később már csak 9,8 millió. 2016 első negyedévében 1,2 millió turista látogatott az észak-afrikai országba.