Több ezer vándormadár pusztult el a mérgezett víztől

Vágólapra másolva!
Több ezer sarki lúd pusztult el Montana államban, Butte település közelében, miután a madarak a mérgezett víz közelében próbálták meg átvészelni a környéken tomboló hóvihart – írja az AP hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A régi, nyitott bánya – amely a Montana Resources nevű bányacég tulajdonában van – vizének toxikus nehézfémtartalma magas, így erősen szennyezettnek minősül. Az elpusztult állatok számát csak becsülni tudják, de vélhetően legalább 10 ezer sarki lúd veszett oda november 28. estéjén. Az eset óta a cég munkatársai mindent megtesznek, hogy a madarakat elűzzék a veszélyes környékről.

De mi vezetett oda, hogy a madarak a mérgező vízre szálljanak? Jack Kirkley ornitológus a jelenségért a klímaváltozást teszi felelőssé. Az enyhébb telek miatt a vándormadarak a megszokottnál később vonulnak dél felé. Mivel azonban hirtelen beköszöntött a rossz idő, a szárnyasok kénytelenek voltak biztonságos menedéket keresni – pechjükre azonban pont egy ilyen helyet választottak.

Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal vizsgálatot indított az ügyben, ha azt találják, hogy a Montana Resources nem tartotta be az előírásokat, a cég komoly bírságra számíthat.