Furcsa fehér gömb Japán egén

2016.12.12. 17:28

Bizarr küllemű felhő jelent meg Japán egén Fudzsiszava város felett. Miután a kép elkészült, az objektum felszívódott, mintha sosem létezett volna. Nem trükk van a háttérben, a szakértő szerint csak szerencséje volt a fotósnak.

Amikor kinéztem a kocsi ablakán, egy kerek, labda formájú felhőt láttam az égen. Egy ideig csak bámultam, majd elővettem a fényképezőgépet, hogy lekapjam. Eleinte gömbszerűbb volt, sajnáltam is, hogy nem fotóztam le gyorsabban" – idéz egy Twitter-felhasználót a Science Alert

Forrás: @pmxpvrtmx

Nem ez az első eset, hogy ilyen különlegesnek látszó felhőt fotóztak, 2015-ben ugyancsak egy „égi gömböt" kaptak lencsevégre a szigetországban.

A tudományos portál által megszólaltatott szakértő, Todd Lane (Melbourne-i Egyetem) szerint viszont nincs semmi furcsa a felhőben, egyszerűen csak a megfelelő szögből lett lefotózva ahhoz, hogy különlegesnek látszódjon. Fajtáját tekintve ez egy gyakori felhőtípus, úgynevezett „cumulus fractus" (fractus felhő), amely alacsony magasságban látható: rendszerint nagyobb felhők széleiről törik le az erős szelek hatására.