A gyémántnál is keményebb gyémántot állítottak elő

2016.12.13. 09:55

Ausztrál kutatóknak sikerült az ékszerészek által használt gyémántnál is keményebb gyémántot előállítaniuk. Ez a gyémánt hasznos lehet például, hogy áthatolhassanak a szuperkemény anyagokon a bányászati helyszíneken.

Jodie Bradby és munkatársainak az Ausztrál Nemzeti Egyetemen más kutatóintézetekkel együttműködve sikerült előállítaniuk nanoméretű lonszdaleitet, amely hexagonális gyémántnak felel meg. Lonszdaleit a természetben csak meteoritbecsapódások helyein fordul elő, például az USA-ban lévő Canyon Diablo területén.

Bányákban használhatják

„Ez az új gyémánt nem díszít majd jegygyűrűt. Valószínűleg majd bányáknál találkozhatunk vele, de úgy vélem ezek a gyémántok a tudósok legjobb barátai" – mondta Bradby.

Jodie Bradby mikroszkóppal vizsgálja az új gyémántotForrás: Jamie Kidston, ANU

Bármikor szükség van egy szuperkemény anyagra valaminek a megmunkálásához, ebben az új gyémántban megvan a lehetőség, hogy ezt könnyebben és gyorsabban elvégezhesse ennek felhasználásával."

Hexagonális szerkezet

Bradby kutatócsoportja úgynevezett gyémántüllőben állította elő a lonszdaleitet mégpedig csak 400 Celsius-fokon, amellyel megfelezték a laboratóriumi előállítás hőmérsékletét.

A gyémátüllőben előállított loszdaleitForrás: Jamie Kidston, ANU

„E gyémánt atomjainak hexagonális szerkezete sokkal keményebbé teszi a hagyományos gyémántot, amelynek köbös a szerkezete" – mondta Bradby. „Nano nagyságrendben tudtuk előállítani, és ez azért is érdekes, mert ezeknél az anyagoknál gyakran a 'kisebb erősebb' elv érvényesül."

Az eredményekről a Scientific Reports folyóiratban számoltak be a kutatók.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK