Hurrikánfigyelő miniműholdakat bocsátottak fel az Egyesült Államokban

Vágólapra másolva!
A szárazföldre lesújtó viharok erejének eddiginél pontosabb előrejelzését teszi lehetővé az az első nyolc hurrikánfigyelő miniműhold, amelyet csütörtökön bocsátott fel az amerikai űrkutatási hivatal a floridai Cape Canaveral légitámaszpontról.
Vágólapra másolva!

A kisebb bőrönd nagyságú, mintegy harminckilós mesterséges égitestek képesek lesznek mérni a viharok belsejében tomboló szél sebességét, amit eddig csak speciális légi járműveknek a hurrikánokba való költséges és veszélyes bereptetésével lehetett elvégezni.

A miniműholdak 510 kilométeres magasságból a globális helymeghatározó rendszer (GPS) rádiójeleinek felhasználásával mérik a szélerősséget az óceán fölött kialakuló viharokban. A hagyományos műholdak nem tudnak áthatolni a sűrű esőcseppeken a hurrikán szívében dúló szélvihar erejének mérése céljából, ezért a meteorológusok a hurrikánvadásznak nevezett repülőgépek felhasználásával tudják csak megjósolni, milyen erővel sújtanak majd le a viharok a szárazföldre.

Az új műholdrendszer segítségével sokkal jobban meg tudják jósolni, hogy milyen erősek lesznek a hurrikánok, amikor elérik a szárazföldet - mondta újságíróknak Chris Ruf, a Michigani Egyetem munkatársa, a Cyclone Global Navigation Satellite System (CYGNSS) vezető kutatója.
A kicsiny új műholdak valójában GPS-vevők, amelyeket úgy alakítottak át, hogy ne csak a GPS-szatellitákról érkező, hanem az óceán felszínéről visszaverődő rádiójeleket is fogni tudják. Minél inkább háborog a tenger, annál nagyobb a torzulás a visszavert jelekben, ami lehetővé teszi a szélsebesség mérését.

Forrás: NASA

A hajózásban már mindennapos alkalmazást nyert GPS-jelek segítségével 157 millió dollárból (47 milliárd forint), a szokásos összeg töredékéből sikerült létrehozni a hurrikánműhold-hálózatot. A nyolc miniműholdakkal hétóránként lehet méréseket végezni, szemben a háromnaponta végzett költséges és veszélyes repülőgépes mérésekkel. A rendszer vezető kutatója azt mondta, hogy várhatóan már a következő hurrikánszezon kezdetére, június elejére sikerül kalibrálni a kis műholdakat. A miniműhold-hálózat élettartamát legalább két évre tervezték.