Megnövekedett egy veszélyeztetett óriásteknősfaj egyedszáma a Galápagos-szigeteken.

A Galápagosi Nemzeti Park (PNG) közleménye szerint a Chelonoidis chatamensis nevű faj megerősödni látszik: egyetlen előfordulási helyén, a San Cristobal-szigeten novemberben 6700 példányt számoltak össze, melynek nagy része fiatal állat és nőstény.

A kutatók az Ecuadorhoz tartozó szigetcsoporton 14 különböző óriásteknősfajt regisztráltak. Ezek közül három időközben kihalt, a többi tizenegy a Természetvédelmi Világszervezet (IUCN) vörös listájának különösen veszélyeztetett kategóriájába került. Négy éve a nemzeti parkban múlt ki a több mint százéves óriásteknős, Magányos George, aki a Chelonoidis abingdoni faj utolsó képviselője volt. A Csendes-óceáni szigeteken egykor 300 ezer óriásteknős élt. A populációt a 18. és 19. században erősen megtizedelték, amikor a bálnavadászok és kalózok megették a kifogott teknősöket. Ma már csak 30-40 ezer teknős él a Galápagos-szigeteken. Néhány állat 1,8 méteresre is megnő és száz évnél is tovább él.

Chelonoidis chatamensisForrás: CC-BY-SA 4.0/Diego Delso

A szigetek Ecuador partjaitól mintegy ezer kilométerre találhatók. Charles Darwin brit kutatót egy 1835-ben a szigeten tett látogatása és az ottani egyedülálló állat- és növényvilág inspirálta evolúciós elmélete felállítására. A szigetek 1978 óta az UNESCO világörökség listáján is szerepel.