Megdöbbentő videó: saját borjára támadt a gnú

gnú, borjú, támadás
Vágólapra másolva!
Egyszerre megdöbbentő, érthetetlen és szívszorító az a jelenet, amit még 2016 elején vettek filmre a dél-afrikai Kruger Nemzeti Parkban. Egy gnú borját egy leopárd rántja a földre, ám az anyaállat a ragadozó helyett saját kölykére támad rá.
Vágólapra másolva!

A park hivatalos weboldala a videót az év egyik legjobb felvételének választotta. Az anyaállat viselkedése érthetetlennek tűnik, hiszen a leopárd – megijedve a dühös gnú közeledésétől – elengedte a fiatal példányt. Ám ahelyett, hogy a patás üldözőbe vette volna a nagymacskát, saját borjára támadt rá.

A Kruger által megszólaltatott szakértő szerint ennek két oka lehet. Az egyik, hogy a borjú keserves sírása egyfajta vészjelzésként szolgál, és mivel nem hagyja abba, az anyaállat – ösztöneitől vezérelve – azt feltételezi, hogy a leopárd még mindig szorongatja kicsinyét. Ezt támasztja alá az a pillanat is, hogy amikor a borjú elhallgat, a gnú befejezi a fiatal példány taszigálását.

A másik elmélet szerint a támadás célja a síró állat elhallgattatása volt. Csordában élő állatoknál dokumentálták korábban, hogy ha egy egyed veszély esetén hangos és szűnni nem akaró hívóhangot hallat, a csapat többi tagja megpróbálja megölni. Ezzel azt akarják elkerülni, hogy a sérült vagy stresszes állat odacsődítse a környék összes ragadozóját.

Bármi is legyen az igazság, a történet nem végződött boldogan a borjú számára. Amint az anyaállat elment, a leopárd visszatért a helyszínre, és végzett a sérült patással.

Az érdeklődők sok hasonló érdekes videót láthatnak a Kruger Sightings honlapon.