Készen áll a kilövésre az új SpaceX rakéta

SpaceX
A SpaceX startja a floridai Cape Canaveral űrkikötőből
Vágólapra másolva!
A SpaceX bejelentése szerint meghatározták a kilövőálláson történt tavalyi robbanás okát, amelynek következtében elpusztult a feljuttatni kívánt kommunikációs műhold is. Így akár már vasárnap készen állnak az új kilövésre.
Vágólapra másolva!

A kereskedelmi űrrepüléssel foglalkozó vállalat eredetileg 2016. szeptember 3-án, szombaton akarta felküldeni Falcon 9-es rakétájával az Amos-6 kommunikációs műholdat. A rutinnak számító csütörtöki próba során azonban egy nem várt hiba miatt a rakéta, valamint a hasznos teher, a szatellit megsemmisült.

Egy vezeték hibája okozta a robbanást

Ez jelentős presztizsveszteséget okozott az Elon Musk által alapított kaliforniai privát űrvállalatnak. Musk célkitűzése ugyanis a kilövő ipar megreformálása oly módon, hogy újrafelhasználhatóvá teszi a rakétaalkatrészeket.

Hétfői bejelentésében a SpaceX elmondta, hogy a második fázisú folyékony oxigént tartalmazó tartályhoz vezető egyik nagy nyomású vezeték hibája okozta a robbanást. Kijelentették, hogy a tapasztalatokat felhasználva áttervezik a vezetékeket.

A SpaceX reméli, hogy vasárnap útnak indíthat 10 Iridium NEXT kommunikációs műholdat a kaliforniai bázisról. A szövetségi légügyi hatóság jóváhagyta a SpaceX vizsgálati jelentését a szeptemberi kudarcról.

Illusztráció Forrás: citizenside/(c) copyright citizenside.com/Citizenside/Julian Leek

Több a siker, mint a kudarc

Ez az őszi baleset a második volt a SpaceX 2002-es alapítása óta. Egy évvel korábban, 2015. június 28-án szintén egy Falcon 9-es rakéta felszállása volt sikertelen, amely egy Dragon teherkapszulát vitt volna a Nemzetközi Űrállomásra.

Ez előtt a SpaceX 18 sikeres Falcon 9-es kilövést könyvelhetett el, köztük hat irányult a Nemzetközi Űrállomásra a NASA-val kötött 1,6 milliárd dolláros szerződés részeként.

Sikerült egyben leszállni

2015 júniusa óta további nyolc sikeres kilövést hajtottak végre a Falcon 9-essel, köztük tavaly augusztusban egy olyat, amelyben sikeresen állítottak pályára egy japán távközlési műholdat, majd a rakéta épségben leszállt egy vízen lebegő leszálló hajóra.

Ez előtt a cég több rakétát elvesztett, miközben megkísérelték függőlegesen leszállítani azokat egy óceáni platformra a repülés végén. Ez létfontosságú része az újrafelhasználható űrhajók fejlesztésének.