Irak kurdok által lakott részén vesz részt ásatáson és helyi szakemberek képzésében a fiatal magyar régész, Pabeschitz Virág – hangzott el az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.

A jelenleg szabadságát töltő kutató egy Moszultól mintegy kétórányira fekvő kis faluban dolgozik a British Museum által szervezett expedíción.

Nem érzékeli a harcokat

Elmondása szerint az Iszlám Állam ellen folytatott háború menetéről csak a helyiek elmondásán és az iraki médián keresztül értesülnek. Elárulta azt is, hogy 80 oldalas szerződésének mintegy fele foglalkozik biztonsági kérdésekkel, például evakuálási tervekkel.

"Irakban sokkal nagyobb biztonságban éreztem magam, mint például Egyiptomban" – jegyezte meg Pabeschitz Virág, aki áprilisban tér vissza a helyszínre.

Pabeschitz Virág az egyiptomi piramisoknálForrás: Pabeschitz Virág

Fontos az új régészek képzése

Hozzátette: az expedíciót és a vele járó kockázatot is azért vállalta, mert nem csupán régészeti emlékeket tárnak fel, hanem iraki és iraki kurd régészeket is képeznek terepen nyugati régészeti technikákra. Mindezzel közvetlen hatással lehet az új régészeti-kulturális szféra kibontakozására a háború sújtotta közel-keleti országban.

Pabeschitz Virág elmondta azt is, hogy terrorizmus miatt még sosem érezte magát életveszélyben munkája során. Régészként eddig a legsúlyosabb veszélyben akkor volt, amikor egy szudáni ásatáson két hétig feküdt súlyos, valószínűleg bakteriális fertőzésből fakadó betegséggel, és a legközelebbi kórház is túl messze volt ahhoz, hogy segíthessenek rajta.