Két hét alatt 10 embert csípett meg az irukandzsi kockamedúza

irukandzsi, medúza
Irukandzsi kockamedúza egy üvegben
Vágólapra másolva!
Két hét alatt 10 embert csípett meg a világ legkisebb és legmérgezőbb kockamedúzája a kelet-ausztráliai Fraser-szigeten. Az alig körömnyi harangú, de akár egyméteres tapogatójú állat csalánsejtjeinek csípése elviselhetetlen fájdalmat, sőt akár halált is okozhat.
Vágólapra másolva!

A keleti parti vizekben honos irukandzsi kockamedúza tizedik áldozatát, egy tizenéves lányt szerdán késő este szállították kórházba légi úton. Úgy tudni, hogy a lányt a lábán csípte meg a medúza a Queensland államhoz tartozó népszerű üdülőszigeten, Brisbane-től 350 kilométerre északra. Állapota stabil.

Előző nap egy 19 éves fiút csípett meg az ajkán egy medúza, a pácienst repülőgéppel szállították kórházba, miután erős hányingere volt és hányt is.

Irukandzsi kockamedúza egy üvegben Forrás: Wikimedia Commons

Az óceán felmelegedése segíti a terjedését

Az egyik helyi törzsről elnevezett kockamedúza eddig csak jóval északabbra, a szigettől 700 kilométerre odébb volt megfigyelhető. Megjelenését a Fraser-sziget térségében a klímaváltozásnak, az óceán melegedésének tulajdonítják.

Az irukandzsi csípése súlyos hányingert, hányást, majd szinte az egész testben hosszan tartó elviselhetetlen fájdalmat okoz, ami két hétig is eltarthat, akár halálhoz is vezethet.

A Föld tíz leghalálosabb állatahttp://www.origo.hu/tudomany/elovilag/20080214-a-fold-tiz-leghalalosabb-allata.html?pIdx=5