Így néz ki a Föld és a Hold 205 millió kilométerről

Mars-szonda, fotó
Vágólapra másolva!
Lenyűgöző fotót készített a Földről és égi kísérőjéről, a Holdról az amerikai űrügynökség Mars körül keringő szondája.
Vágólapra másolva!

A most nyilvánosságra hozott felvétel a Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) űrszonda nagyfelbontású kamerájával (HiRISE) készült még 2016. november 20-án. Ekkor a vörös planéta 205 millió kilométerre volt szülőbolygónktól – írták a kiadott közleményben a NASA illetékesei.

Az új fotó tulajdonképpen két különböző expozíciós idejű kép egyesítésével készült. A HiRISE kamera képességeit jól mutatja, hogy még a Mars kisebb, mindössze 1 méteres képződményeit is jól kivehetően képes megörökíteni. A publikált felvételen a Föld kontinens nagyságú részletei is kivehetőek, a bolygó közepén elhelyezkedő vörösesbarna folt valójában Ausztrália.

Forrás: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

Az MRO feladatai

A 720 millió dollárba kerülő MRO-küldetést 2005 augusztusában indította el az amerikai űrügynökség, a szonda 2006 márciusában állt pályára a Mars körül. A kutatóeszköz a vörös bolygó geológiájának és klímájának tanulmányozása mellett kommunikációs összeköttetést is biztosít a földi irányító központ és a különböző marsjárók között. Mindezek mellett a műhold leszállásra alkalmas helyet is keres a későbbi leszálló egységek számára.