Súrolta a Földet egy frissen felfedezett aszteroida

K-T esemény
A kréta időszak legvégén, nagyjából 65,5 millió éve becsapódott 10- 15 kilométer átmérőjű aszteroida ökológiai kataklizmát okozott a földön és a tengerekben
Vágólapra másolva!
Egy kisebb űrszikla haladt el január 9-én a Föld mellett. A kutatók csupán néhány napja fedezték fel az aszteroidát.
Vágólapra másolva!

A 2017 AG13 magyar idő szerint 13 óra 47 perckor, a Föld és a Hold átlagos távolságának (385 ezer kilométer) felére közelítette meg szülőbolygónkat – írja a Space.com csillagászati hírportál.

A csillagászok szerint az objektum körülbelül 11–34 méter szélességű lehet. Összehasonlításképpen a Cseljabinszk felett 2013-ban megsemmisült aszteroida 20 méter széles volt, a robbanás következtében több mint ezer ember sebesült meg.

A 2017 AG13 pályája Forrás: NASA/JPL-Caltech

Két nappal azelőtt fedezték fel, hogy elhaladt volna a Föld mellett

A 2017 AG13-at január 7-én fedezte fel az Arizonai Egyetemhez tartozó Catalina Sky Survey égboltfelmérő program. A kisbolygó 347 nap alatt kerüli meg a Napot, pályája a Föld pályájánál elliptikusabbnak számít. Napközelben 0,55 csillagászati egységre van központi csillagunktól, naptávolban pedig 1,36 csillagászati egységre távolodik el tőle (egy csillagászati egység 150 millió kilométernek felel meg).

A Föld kozmikus szomszédságában több millió aszteroida cirkál, közülük mostanáig csupán 15 ezret fedeztek fel a tudósok, így nem meglepő, ha rengeteg űrsziklát az utolsó pillanatban észlelünk. Szerencsére a már felfedezett kisbolygók egyike sem fog belátható időn belül bolygónkba csapódni, vélik a NASA szakemberei.