Félreérthetetlen pózban fotózták le a makákót és a szarvast

majom, szarvas aktus
Vágólapra másolva!
Egy fiatal vöröspofájú makákó próbált meg aktust létesíteni egy szarvastehénnel Japánban. A fajok közti szexuális aktus ritka jelenségéről a Primates című szaklapban számolt be az azt megfigyelő kutatócsoport.
Vágólapra másolva!

A kedden ismertetett kutatás során kiértékelt, az ország déli részén lévő Jakusima-szigeten készült videofelvételeken látható japán makákó (Macaca fuscata) többször is megpróbál meghágni egy nőstény szikaszarvast (Cervus nippon).

A majom a nála nagyobb állat hátához dörzsölte hímtagját, majd behatolás nélkül ejakulált. A többi hím majmot, melyek túl közel kerültek hozzá és a szarvashoz, elkergette. A szikatehén olykor engedte közeledni a makákót, néha azonban lerázta magáról.

Nem jutott szexhez a fiatal hím

Marie Pele strasbourgi kutató szerint kétségkívül szexuális viselkedésről van szó, a majom azért választott szokatlan partnert, mert fajtársaitól nem jutott szexhez.

– mondta Pele.

A szakértők szerint a természetben ritkán megfigyelhető jelenség, hogy az állatok más fajok képviselőjével folytatnak aktust.

Egy 2014-es tanulmány olyan fókák tevékenységével foglalkozott, amelyek pingvinekkel erőszakoskodtak az Antarktiszon.

1990-ben vadőrök jegyezték fel azt az esetet, amikor árván maradt elefántok orrszarvúakkal próbáltak közösülni. A legbizarrabb példának mégis talán egy 2008-as eset számít, amikor egy csimpánz egy békát igyekezett magáévá tenni.

Háziállatoknál vagy fogságban lévő állatoknál is megfigyeltek már fajok közti szexuális aktust.