A Magyarországon született Alois Brunner Adolf Eichmann egyik legközelebbi munkatársa volt, közel 130 ezer ember haláláért volt felelős. A háború után Szíriába menekült, ahol a rezsim megvédte, sőt, kiképzőként dolgozott. Azt viszont évtizedek óta nem lehetett tudni, mi történt vele később. Most kiderült: börtönben halt meg.

A francia Revue XXI két újságírója derítette ki, mi történt valójában Brunnerrel. Korábban ugyanis olyan hírek terjedtek el róla, hogy 2010-ben halt meg. A mostani adatok szerint viszont 2001-ben, 89 évesen, egy damaszkuszi pincebörtönben.

Alois BrunnerForrás: AFP/Stringer

Az egyik leghírhedtebb háborús bűnös 1912-ben az akkor Magyarországhoz tartozó Nádkúton született (a falu a trianoni békeszerződés miatt került Ausztriához, mai neve Rohrbrunn).

Fiatalon csatlakozott a náci párthoz, később ő lett Adolf Eichmann jobb keze.

Ő irányította a bécsi deportálásokat. Volt, akit saját maga ölt meg. Később ő felelt a thesszaloniki deportálásokért is, majd a drancy-i koncentrációs tábor vezetője lett, ahonnan emberek tízezreit küldték német- és lengyelországi haláltáborokba. 1944-ben Eichmann Szlovákiába küldte, onnan is tízezernél több embert küldött a halálba.

Összesen közel 130 ezer ember haláláért volt felelős.

1954-ben Franciaországban háborús bűnösként halálra ítélték – a távollétében, ugyanis Brunner a háború után Észak-Afrikába menekült. Az ötvenes évek elején Georg Fischer álnéven Egyiptomban élt, algériai felkelőknek csempészett fegyvert.

Ezután Szíriába ment, ahol a kormánynak dolgozott: többek között a hírszerzők kiképzését vezette. Azokat a kihallgatási és kínzási módszereket tanította meg nekik, amelyeket a nácik is használtak.

Brunner az Abu Husszein álnevet használta, a szíriai kormány pedig évtizedeken keresztül megvédte. A Revue XXI újságírójának nyilatkoztak a szíriai titkosszolgálat ügynökei is, ők azt mondták: a volt SS-parancsnok élete végéig meggyőződéses náci és antiszemita maradt. Ezt bizonyítja az is, hogy 1985-ben egy interjúban azt mondta: csak azt sajnálja, hogy nem ölt meg még több zsidót.

Németország és Franciaország is többször kérte a kiadatását, de ezt a szíriaiak mindig elutasították. A nyolcvanas évek végén azonban megváltozott a helyzet.

Dokumentumok szerint 1989-ben tárgyalások folytak a sorsáról Szíria és az NDK között: hajlandóak lettek volna kiadni, kereskedelmi megállapodásért cserébe. Az NDK összeomlása miatt azonban ebből aztán nem lett semmi.

Alois Brunner fiatalon és a nyolcvanas évekbenForrás: AFP/Daniel Janin

Brunner viszont ezután gyakorlatilag eltűnt és egészen mostanáig rejtély volt, hogy mi történt vele később. Most kiderült, hogy már 1989-től gyakorlatilag házi őrizetben volt, majd évekkel később le is tartóztatták, egy föld alatti börtöncellába került, itt is halt meg 2001-ben. A francia lapnak nyilatkozó egyik ügynök, Omar azt mondta: miután bezárták mögötte a cella ajtaját, többet már nem is nyitották ki.