Ókori műtőt fedeztek fel Cipruson

2017.01.16. 15:25

Bronzból és vasból készült orvosi eszközöket fedeztek fel a ciprusi Páfosz csaknem kétezer éves romjai között a krakkói Jagelló Egyetem régészeti intézetének kutatói.

Földrengés végezhetett az ókori műtővel

A szakemberek a város nyugati, tengerparti részén lévő Nea-Páfoszban végeztek ásatásokat, amikor rátaláltak a szerintük egykor műtőként használt helyiség maradványaira a hajdani agora keleti csarnokánál. A régészek hat darab sebészeti eszközt találtak: öt közülük bronzból, egy pedig vasból készült.

Ókori romok PáfosználForrás: Wikimedia Commons

Az eszközöket egy bronzdobozban tarthatták, amelynek a maradványait szintén megtalálták a szakemberek. A leletek között van egy hosszú vékony kanál, néhány fogó és olyan eszközök, amelyeket feltehetőleg csontok rögzítéséhez használtak.

Nagyon hasonlít a pompeji leletekhez

Az ásatási munkálatokat vezető Ewdoksia Papuci-Wladyka szerint nagyon hasonló leletek kerültek elő annak idején a pompeji sebészorvos házából.

A régészek egykor olajok, parfümök és gyógyszerek tárolására használt edényeket és olajlámpásokat is találtak.

A tárgyak mellett Traianus (98-117) és Hadrianus (117-138) római császárok idejéből való bronzérmék is előkerültek. A kutatók szerint a csarnok egy földrengés következtében omlott össze, és többé nem építették újjá.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK