Lemásolható az ujjlenyomat digitális fotókról

ujjlenyomat
Vágólapra másolva!
Japán kutatók sikerrel másolták le az ujjlenyomatot egy digitális fotóról, amelyen egy ember feltartott mutató és középső ujjával V betűt, a béke jelét mutatja.
Vágólapra másolva!

Az ujjlenyomat másolhatósága súlyos biztonsági probléma lehet

A tudósok szerint ez felveti az ujjlenyomatok biztonságának kérdését.
"Akinek sikerült ellopni más ujjlenyomatát, az új személyazonosságra tehet szert, vagy feltörheti a telefont, laptopot, behatolhat egy zárt terület, magánlakás ujjlenyomattal őrzött kapuján" - mondta

ujjlenyomat Marc Veraart, Flickr

Ecsizen Iszao, a japán Országos Informatikai Intézet professzora a Reutersnek. A japánok fotóikon szívesen mutatnak békejelet.

Megismételték a kísérletet

Ecsizen és kutatótársa, Ogane Tateo pénteken megismételték a kísérletet. Egy háromméteres távolságból készült digitális fotón Ecsizen mutatta fel két ujját,

erről a képről másolták le az ujjlenyomatát.

A nagy felbontású képet egy tükörreflexes kamerára szerelt 135 milliméteres lencsével készítették.

Ujjlenyomatok (jobb hurok és bal hurok) Forrás: Origo

Az ujjlenyomat-leolvasókat a jelszó és a PIN-kód alternatívájaként használják telefonok, laptopok és más készülékek védelmében. Az NTT Docomónál, Japán legnagyobb mobilszolgáltatójánál eddig senki sem tett panaszt, hogy ujjlenyomatát használva feltörték volna a készülékét, de "továbbra is nagy figyelmet szentelnek a témának" - mondta Imai Jaszutaka, a cég szóvivője.