Furcsa fémobjektumot fotóztak a Marson

fémes objektum
Az objektum az "Ames Csomója" nevet kapta
Vágólapra másolva!
Furcsa külsejű fémes meteoritot szúrt ki a Curiosity a Marson. Ez már a harmadik ilyen jellegű objektum, amit a rover 2012-es landolása óta talált.
Vágólapra másolva!

Az objektumot a marsjáró január 17-én fotózta le Mastcam nevű készülékével.

A meteoriton – amelyet „Ames Csomója” névvel illettek – három pont is megfigyelhető, ezek azt mutatják, hogy a Curiosity ChemCam műszere meglőtte az objektumot – olvasható a Phys.org tudományos portálon.

Az objektum az "Ames Csomója" nevet kapta Forrás: NASA/JPL-Caltech/MSSS

A ChemCam valójában egy lézer indukálta spektrométer. A berendezés 1–10 méter távolságból, a rover árbócán lévő infravörös lézerrel lövi meg a célkőzetet. A meglőtt kőzet felszínének közel 1 milliméter átmérőjű részéről elpárolog egy kevés anyag, amely apró, rövid élettartamú plazmabuborékot alkot. Ennek a sugárzását vizsgálja a műszer 240 és 800 nanométer hullámhosszak között, megállapítva az összetételt, az ásványok víztartalmát, a környezeti hatások során kialakult mállási kéreg jellemzőit.

A ChemCam eszközt utoljára 2016-ban vetették be, akkor a marsjáró az úgynevezett „Tojáskövet" vizsgálta, amely nikkel és vas ötvözetéből épült fel. A szakértők szerint a most talált meteorit összetételét tekintve kísértetiesen emlékeztet a Tojáskőre.

A "Tojáskő" Forrás: NASA/JPL-Caltech

Az összes eddigi marsi meteorit vasból állt

A most megfigyelt meteorit felszíne nagyon sima, ami alapján arra lehet következtetni, hogy a közelmúltban csapódhatott bele a vörös bolygóba. A Mars légköre ugyanakkor a földinél jóval vékonyabb, így az is lehetséges, hogy a meteorit felszíne szimplán kevésbé pusztult le. A Curiosity által 2014-ben elsőként megfigyelt, Libanon nevű meteorit hasonlít az Ames Csomójára.

Rejtély ugyanakkor, hogy miért van a Marson ennyi fémes összetételű meteorit. Ha a Földet nézzük, a lezuhant meteoritok 95 százaléka kőből épül fel, és csupán 4,4 százaléka áll vasból.

Ám a Marson fellelt nyolc meteorit közül (hármat a Curiosity, ötöt az Opportunity szúrt ki) eddig az összes vasmeteorit volt.

A Libanon volt az első meteorit, amit a Curiosity a Marson megfigyelt Forrás: NASA

„Nagyon érdekes, hogy eddig nem találtunk kőmeteoritot a Marson" – írja Bob King, az Universe Today csillagászati portál szerzője.

– tette hozzá King.