Hullámkeltő objektum a Szaturnusz gyűrűi között

Daphnisz
Daphnisz
Vágólapra másolva!
Lefotózta a Szaturnusz „hullámkeltő" holdját a Cassini űrszonda. Ilyen közeli kép korábban még nem készült a Daphniszról.
Vágólapra másolva!

A mindössze 8 kilométer átmérőjű Daphnisz a 42 kilométer széles Keeler-résben található – írja a Phys.org tudományos portál. A Cassini olyan pozícióból fotózta a képződményt, hogy a rés keskenyebbnek látszik, mint ahogyan kinéz valójában.

A parányi hold gravitációja mind vízszintes, mind függőleges irányban hullámokat kelt a rés széleinél. A függőleges struktúrákat a Cassininek 2009-ben már sikerült egyszer megfigyelnie a Szaturnusz napéjegyenlőségekor.

Akárcsak az óriásbolygó másik két holdja – az Atlasz és a Pán – esetében, a Daphnisz egyenlítője körül is megfigyelhető egy keskeny hegylánc. A hold felszínét sima anyagtakaró borítja be, ez valószínűleg a gyűrűkből érkező finom szemcsékből állhat össze. A képen néhány kráter is látható, ezen kívül pedig az égitest északi részén egy második hegylánc is megfigyelhető, ez párhuzamosan fut a hold egyenlítőjével.

Daphnisz Forrás: NASA

A gyűrűk legapróbb részletei ugyancsak kivehetőek a képen. Például számos széles sávban figyelhetőek meg szemcsés textúrák, ezek olyan szerkezetekre utalnak, ahol a szemcsék összetapadnak. A Keeler-rés éles peremeivel összehasonlítva a baloldali hullám csúcsa elmosódva látszik. Ez feltehetően arra vezethető vissza, hogy a gyűrű finom részecskéi - köszönhetően a közelben elhaladó Daphnisznak - a résekbe áramlanak.

A hold mögött a gyűrűanyag halvány, keskeny sávja látható. Ezt a Daphnisz húzhatta magával, és akkor kezdett szétterülni, amikor a Cassini lefotózta az égitestet.

A felvétel egyébként akkor készült, amikor az űreszköz 28 ezer kilométerre volt a holdtól.