A szárazföldön járkálva csipegethette fel áldozatait a pteroszaurusz

pteroszaurusz
Jura időszaki repülő őshüllők művészi rekonstrukciója
Vágólapra másolva!
A B kategóriás sci-fi és horrorfilmekben előszeretettel szerepeltetnek a levegőből lecsapó repülő őshüllők, a pteroszauruszok. A legújabb kutatások szerint azonban ezek az állatok nem röpködés közben, hanem a szárazföldön sétálva szedegették össze áldozataikat.
Vágólapra másolva!

A szárazföldön járkáló pteroszauruszok elméletét Darren Naish és Mark Witton paleontológus karolta fel számos cikkében. Az ügyben felhozott legutóbbi érvük egy Erdélyből származó, kevéssé ismert pteroszaurusz, a

Hatzegopteryx maradványaira

fókuszál.

Tízméteres szárnyfesztávolság

E pteroszauruszból viszonylag kevés csont került elő eddig, de elég ahhoz, hogy kiderüljön, hatalmas állat volt, szárnyfesztávolsága meghaladhatta a 10 métert. Az Észak-Amerikából előkerült Quetzalcoatlus nevű, híresebb rokonával együtt a pteroszauruszok Azhdarchidae alcsoportjába tartozott.

A Hatzegopteryx ijesztő ragadozó lehetett Forrás: Mark Witton, Naish and Witton 2017

Az ebbe a csoportba tartozó pteroszauruszok viszonylag hosszú és karcsú nyakával ellentétben azonban Naish és Witton szerint a Hatzegopteryx nyaka rövidebb és vaskosabb volt, ami igazi rémálommá tehette ezt az állatot a vidéken kóborló kisebb állatok számára.

Csúcsragadozó lehetett

Bár az állat pontos kinézetének meghatározásához több maradványra van még szükség, Naish és Witton szerint

fele olyan hosszú és jóval izmosabb nyaka lehetett, mint a rokon fajoknak.

Mérete és ereje miatt valószínűleg ő lehetett a csúcsragadozó az élőhelyén.

Sikeres szex-teszt a Pterosaurusoknálhttp://www.origo.hu/tudomany/20110123-repulo-oshullo-dinoszaurusz-fosszilia-sikeres-szexteszt-a-pterosaurusoknal.html