A Bécsi Orvostudományi Egyetem pszichológusai az emberek fekete humorú karikatúrákra adott reakcióit vizsgálták. Megállapították, hogy akik fogékonyabbak a fekete humorra, azok általában intelligensebbek és érzelmileg stabilabbak.

A kutatók úgy definiálták a fekete humort, mint olyan humor, amely a sötét témákat, amilyen a halál, a betegség, a torzság, a fogyatékosság vagy a háború keserű szórakozással kezeli és humoros kifejezésmóddal mutatja be ezeket a tragikus, szomorú vagy morbid témákat. A fekete humorra bőven találunk példát a Monty Python filmekben vagy a ponyvaregényben.

Az intelligencia fokmérője

A kutatók azt tapasztalták az ilyenfajta humorra való fogékonyság az intelligencia egyféle jelzője, olvasható a Daily Mail cikkében.

A Gyalog galopp egy ikonikus jeleneteForrás: AFP

A fekete humor kedvelése és megértése pozitívan kapcsolódik a magasabb verbális és nonverbális intelligenciához éppúgy, mint a magasabb iskolai végzettséghez" – írták a szerzők a Cognitive Processing folyóiratban megjelent tanulmányukban.

A kutatók 156 résztvevőt kértek arra, hogy értékeljék a fekete humorú karikatúrákat, amelyeket Uli Stein Fekete könyvéből vettek.

Érzelmileg stabilabbak a fekete humort értékelők

A résztvevőktől megkérdezték, értik-e a viccet, jónak találják-e, és hogy meglepőnek, vulgárisnak vagy érdekesnek találják-e.

Az élet értelmeForrás: Photo12/Archives du 7e Art/Celandine Films/Universal Pictures/Celandine Films/Universal Pictur

Minden résztvevő személyiségét is megvizsgálták különféle szempontokat nézve, köztük az intelligenciát, az érzelmi stabilitást és az agresszivitást.

Arra az eredményre jutottak, hogy azok az emberek, akik értik és értékelik a fekete humort, jobban teljesítettek a verbális és a nonverbális intelligenciát felmérő teszteken. Ugyanezek a személyek a többieknél érzelmileg stabilabbak és kevésbé agresszívak.