Földönkívülire hasonlító állat ragadt a borostyánba

ősrovar
Vágólapra másolva!
Furcsa, háromszög alakú fejjel rendelkező ősrovart fedeztek fel az Oregoni Állami Egyetem kutatói. A leginkább E.T.-re emlékeztető ízeltlábú külleme annyira egyedi, hogy rendszertani besorolásához önálló rendet kellett alkotnia a szakembereknek.
Vágólapra másolva!

Napjainkban nagyjából 1 millió rovarfaj létezéséről tudunk, és minden bizonnyal további milliók várnak felfedezésre. Minden egyes újonnan talált rovart sikerült eddig a létező 31 rend egyikébe besorolni, most azonban egy újabb rendszertani csoportot kellett alkotni az egyedi ősrovar kategorizálásához – olvasható a Phys.org tudományos portál cikkében.

A Cretaceous Research című szakfolyóiratban leírt tanulmány szerint az apró, szárnyatlan nőstény egyed fák kérgében élhetett és atkákkal, férgekkel vagy gombákkal táplálkozhatott.

A tanulmány egyik szerzője, George Poinar szerint az újonnan talált ősrovarhoz hasonló lénnyel még nem találkoztak a kutatók, így indokolt volt az új csoport létrehozása. Poinar szerint az ízeltlábú egyik legfurcsább tulajdonságának a háromszög alakú fej és a rajta található kidülledő szemek számítanak, emellett a lény képes volt fejét 180 fokos szögben is elforgatni.

Aethiocarenus burmanicus Forrás: George Poinar, courtesy of Oregon State University

Nem tudni, miért halt ki

A rovar – amely a szakértők szerint vélhetően mindenevő volt – hosszú lábakkal, keskeny, lapos testtel rendelkezett és gyors mozgásra lehetett képes. A nyaki résznél mirigyei voltak, amikkel valószínűleg olyan kemikáliákat választott ki, amik elriasztották a ragadozókat.

Az ősrovart az Aethiocarenodea rendbe sorolták, tudományos fajneve az Aethiocarenus burmanicus lett (utalva a mianmari lelőhely korábbi nevére). A tanulmányban bemutatott példányon kívül még egyet sikerült találnia a tudósoknak szintén Mianmarban. A két ősrovar a szakértők szerint ugyanabba a fajba tartozik.

A faj mára kihaltnak számít, ennek okáról egyelőre csak találgatnak a szakemberek. A legelképzelhetőbb lehetőség, hogy természetes élőhelye eltűnt, ami végzetes csapást jelentett a csoportra. „A legelképesztőbb, hogy az ősrovar feje a filmekből ismerős idegen lények fejére emlékeztet. Amikor először megláttam a hosszú nyakát, a nagy szemeit és furcsa fejét, egyből E.T. jutott eszembe" – mesélte Poinar.