Meghalt Lennart Nilsson

2017.01.29. 18:42

Kilencvennégy éves korában meghalt Lennart Nilsson svéd fotográfus, aki a méhen belül fejlődő magzatról készített felvételeivel vált világhírűvé az 1960-as évek közepén.

Lennart Nilsson szombaton hunyt el – közölte családja a TT svéd hírügynökséggel.

Nilsson fotói a magzat fejlődéséről először 1965-ben jelentek meg az amerikai Life magazinban, amelynek címlapsztorija A születés előtti élet drámája címmel mutatta be az embrióról és magzatról készült felvételeket.

Ezek a képek voltak az első felvételek az anyaméhben fejlődő emberi embrióról. A képek hagyományos fényképezőgépek, makrolencsék, endoszkóp és pásztázó elektronmikroszkóp segítségével készültek.

Lennart Nilsson Gyermek fogantatása című filmjét vetítik egy német kiállításonForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Maja Hitij

Nilsson több százezres nagyítással közvetlenül az anyaméhben készítette felvételeit, amelyek fontos szerepet játszottak az emberi élet kezdetéről és az abortuszról zajló korabeli vitákban.

A képek annyira ikonikussá váltak, hogy beválasztották a NASA Voyager 1 és Voyager 2 űrszondái által a világűrbe vitt tárgyak közé.

A felvételekről később Gyermek születik címmel könyv is megjelent, amely a mai napig a legnagyobb példányszámban elkelt fotóskönyv a világon.