Már a kislányok is azt gondolják, hogy a fiúk okosabbak

gyerekek, laptop
Gyerekek egy laptoppal
Vágólapra másolva!
Már a 6-7 éves kislányokban is él az a sztereotípia, hogy a férfiak okosabbak és tehetségesebbek a nőknél - derült ki egy új amerikai kutatásból, amelyet a Science tudományos lap aktuális számában tettek közzé.
Vágólapra másolva!

"Társadalmunk a kiemelkedő intellektuális képességeket inkább a férfiakhoz köti, mint a nőkhöz. Eredményeink azt mutatják, hogy ez a nézet már a 6-7 éves gyerekekre is hatással van" - mondta el az AP-nek Andrei Cimpian, a New York-i Egyetem pszichológiai tanszékének professzora.

Okosság alapján osztályozták a képeket

A Cimpian vezetésével végzett kutatásban négyszáz gyerek vett részt az 5-7 éves korosztályból. A kutatás első részében elmondtak nekik egy történetet valakiről, aki "nagyon-nagyon okos", majd megkérték őket, válasszák ki azt a fotót, amely szerintük a történet szereplőjét ábrázolja.

Négy képet kaptak, kettőn férfi, kettőn nő volt látható, mind a négyen komoly munkára utaló öltözéket viseltek, korban közel álltak egymáshoz, boldognak tűntek.

6-7 éves korra más kialakul az előítélet

Az ötéves lányok és fiúk az intellektuális kiválóságot a saját nemükhöz kapcsolták, vagyis a lányok többsége a nőket, a fiúk többsége a férfiakat ábrázoló képek közül választott.

Gyerekek a könyvtárban Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Arne Dedert

Az idősebb, iskolás korú lányok azonban már elkezdték magukévá tenni a nemekkel kapcsolatos sztereotípiákat.

A 6-7 éves lányok közül "szignifikánsan kevesebben" választottak nőt ábrázoló fotót.

Hasonló eredmények születtek, amikor gyerekek fotói közül kellett azonosítani a történet szereplőjét.

Amikor azonban arra kérték őket, válasszák ki a képek közül azt, amelyik az iskolában jól teljesítő gyereket ábrázol, akkor a lányok inkább lányok fotóira mutattak, ami azt jelenti, hogy elképzelésük szerint az okosság nem az iskolai teljesítményen alapul.

Illusztráció Forrás: Mint Images/© Mint Images/Mint Images

A fiúk okosak, a lányok szorgalmasak

A kutatás második részében két új társasjátékot mutattak a résztvevőknek, az egyikről azt mondták, "olyan gyerekeknek való, akik nagyon-nagyon okosak", a másikról azt, hogy "olyan gyerekeknek, akik nagyon-nagyon szorgalmasak".

Az ötéves fiúk és lányok egyaránt az „okos" játékot akarták játszani. 6-7 évesen a fiúk továbbra is ugyanazt, ám a lányok inkább a másik játékot választották már.

"Semmi sincs a játékban, amitől az kevésbé lenne érdekes a lányok számára, csak a leírás mondja, hogy nagyon-nagyon okos gyerekeknek szól" - mutatott rá Cimpian. "Ezek a sztereotípiák elbátortalanítják a lányokat, lebeszélik őket sok nagy presztízsű pályáról, amelyeken így valóban kevés a nő" - írták a kutatók.