Vérfagyasztó gyilkosság helyszíne volt a szenegáli szavanna: egy korábban vezető szerepet betöltő csimpánzot vertek agyon egykori „alattvalói”. A gyilkosok az elpusztult állat húsából is ettek.

Az áldozat egy hím nyugat-afrikai csimpánz (Pan troglodytes verus) volt, Foudoukónak hívták. Az állatot addig ütötték kövekkel és botokkal, míg el nem pusztult, ezt követően a „merénylők” szabályszerűen megcsonkították a majom testét. A biológusok ezzel együtt eddig kilenc olyan esetet figyeltek meg, amikor egy csimpánzot nem egy szomszédos csoport, hanem a saját közössége tett el láb alól.

A csoporton belüli gyilkosságok ritkának számítanak a csimpánzok körében, ám kiváló betekintést nyújtanak abba, miként viselkednek e főemlősök, például hogyan alakulnak a hímek közötti szövetségi viszonyok.

Mi köze ehhez az emberi tevékenységnek?

A csimpánzok nagyobb csoportokban élnek, ezekben általában több nőstény található, mint hím. A most tanulmányozott csoport esetében azonban ennek pont a fordítottja tapasztalható, a hímek száma felülmúlja a nőstényekét, ami természetesen komolyabb konfliktusokhoz vezetett a szaporodásért folytatott versenyben. Michael Wilson, a Minnesotai Egyetem kutatója szerint a brutális gyilkosság kulcsa is ebben keresendő. 

Hasonló véleményen van Jill Pruetz, az Iowai Állami Egyetem munkatársa is, aki már 2001 óta vizsgálja a tanulmányban szereplő csimpánzcsoportot Szenegál délkeleti részén. Pruetz szerint a nemi arányok felborulásáért főként az orvvadászat és az állatkereskedelem tehető felelőssé. 

IllusztrációForrás: AFP/Alain Jocard

Egy zsarnok uralmának vége

Foudouko tizenhárom évvel ezelőtt uralta a Fongoli néven ismert kutatási hely csimpánzklánját. Mindig is valódi zsarnokként viselkedett”  – mondta Pruetz a New Scientist magazinnak. „Jobb keze” egy Mamadou nevű példány volt, amely a béta-hím pozícióját töltötte be. 

Az erőviszonyok akkor borultak fel, amikor Mamadou megsérült, és így visszaesett a rangsorban. Mivel Foudouko egyetlen bizalmasának Mamadou számított, támogatók híján kiszorult a hatalomból, és kénytelen volt elhagyni a csoport élőhelyét. Évekig magányosan tengődött a vadonban, egyedül a kutatók követték figyelemmel a száműzött főemlős sorsát. 

Végül Foudouko arra kényszerült, hogy visszatérjen a klánba. Szerencséjére 2013-ra a korábbi szövetséges, Mamadou visszanyerte erejét és pozícióját, ráadásul pont az ő testvére, David került a csoport élére. Látszólag úgy tűnt, Foudoukót visszafogadják fajtársai, habár egy-két alkalommal előfordultak komolyabb összetűzések a csimpánzok között.

Brutális gyilkosság

Foudouko azonban mindenáron vissza akarta szerezni a hatalmát, és végül ez vezetett csúfos bukásához.

Az egyik reggel Pruetz és munkatársai hangos üvöltésekre, huhogásokra lettek figyelmesek. Amikor ráleltek a zajok forrására, horrorisztikus kép tárult a szemük elé: Foudouko holtan feküdt a földön, jobb lábából ömlött a vér. A főemlős hátán hatalmas seb tátongott, bordái ripityára törtek, a végbélnyílása valósággal szét volt szaggatva. Pruetz szerint Foudouko a borzalmas belső sérülésekbe vagy a masszív vérveszteségbe pusztulhatott bele. 

Az elpusztított FoudoukoForrás: Jill D. Pruetz

Elhullása után sem hagyták békén fajtársai a főemlőst, folyamatosan kövekkel és botokkal dobálták. Számos nyom arról árulkodott, hogy a testből ettek is a gyilkosai. 

Megdöbbentő volt az egész jelenet. A legagresszívebben a vezető szerepben lévő hímek anyja viselkedett, ráadásul a nőstény fogyasztotta a legtöbbet az elhullott csimpánz húsából”  – mondta Pruetz. 

A kannibalizmus szokatlan a csimpánzok körében

„Vajon a csimpánzok felfogják, mi az a halál? Ezt nem tudhatjuk” – válaszolta meg a költői kérdést Wilson. „Nem hiszem, hogy bármilyen módon – pulzus, esetleg légzés útján – meg tudnák állapítani, hogy az ellenfél elhalálozott-e, ezért is látjuk azt, hogy még az élettelen testet is képesek hosszú ideig ütlegelni. A kannibalizmus azonban meglehetősen szokatlan viselkedési forma még ezeknél az állatoknál is”  – tette hozzá a kutató. 

Foudouko halála után egyébként Mamadout is elűzték a csoportból. Valószínűleg hasonló sors vár rá, mint egykori „bajtársára”. A horrorisztikus gyilkosságot a kutatók az International Journal of Primatology című szakfolyóiratban mutatták be.