Kihalás előtt áll a világ legkisebb tengeri emlőse, a kaliforniai disznódelfin. A megőrzésére tett erőfeszítések ellenére is mindössze harminc egyed él belőle.

Megkongatták a vészharangokat

A reménytelen helyzetre mexikói kutatók hívták fel a figyelmet. A delfinfaj elsősorban az illegális halászhálóknak esik áldozatául. A kaliforniai disznódelfin (Phocoena sinus)

2022-re kihalhat, ha nem változik a helyzet

- olvasható az állatfaj megmentésére életre hívott nemzetközi bizottság (CIRVA) jelentésében.

Kaliforniai disznódelfinForrás: Wikimedia Commons

A Kaliforniai-öböl északi részén végzett ultrahangos elemzések szerint a disznódelfinek száma az elmúlt években jelentősen visszaesett. 2012-ben még 200-an voltak, 2016 novemberében pedig már csak 30-an. Az állatok a Mexikó északnyugati részén lévő Kaliforniai-öböl egy kis területén élnek. A hatóságok szerint a vaquitának is nevezett állatok pusztulását elsősorban azok a halászok okozzák, akik hálóikkal illegálisan halásznak egy másik veszélyeztetett állatot, a totaba nevű halat, amelyért Kínában sok pénzt fizetnek.

A haditengerészet bevetése sem segített az orvhalászat visszaszorításában

Az állatfaj megmentésére a szakértők a kormány támogatásával több egyedet a Kaliforniai-öböl egy másik részére akarnak áttelepíteni, hogy ott szaporodjanak.

Ezt a tervet néhány állatvédő kockázatosnak tartja, mert az állatok a szállítás során is elpusztulhatnak.

Illegális halászat azonban mindig is lesz. "Ha nem mi fogjuk be őket, így is, úgy is elpusztulnának" - véli Lorenzo Rojas-Bracho, a CIRVA vezetője.

Az apró kaliforniai disznódelfint az orvhalászat juttatta a kihalás széléreForrás: WWF

A programot várhatóan októberben indítják el. Enrique Pena Nieto mexikói elnök 2015-ben a haditengerészetet is bevetette az illegális halászat megállítására. Emellett kibővítette a disznódelfinek védelmi zónáját és két évre betiltotta az úgynevezett eresztőhálók használatát. Az intézkedések a CIRVA szerint még nem elegendőek, a bizottság az eresztőhálók hosszú távú betiltását követeli.