Idegesíti, ahogy a kedvese eszik? Lehet, hogy önben van a hiba

Young women in the city 20-24 Years Attractive Female Beautiful Bonding British Culture Brunch Building Exterior Built Structure Carefree Cheerful City City Life City Street Commuter Contemporary Day Discussion Eating England English Culture Enjoyment Eur
Two young women sitting on the city street and eating take away chips.
Vágólapra másolva!
Sokakat idegesítenek azok a zajok, amelyeket a szeretteik keltenek evés közben. De akadnak olyan emberek is, akikből az ilyen egyszerű hangok extrém reakciót váltanak ki. Van, aki legszívesebben képen vágná a chipset ropogtató párját.
Vágólapra másolva!

A viszonylag ritka állapotot az orvosok misophoniának hívják. Ez szó szerint a „hangok gyűlöletét" jelenti. Az egyik ilyen betegségben szenvedő elmondta, hogy legszívesebben orrba vágná a családtagokat, amikor meghallja, hogy azok chipset ropogtatnak. Amikor azonban felkereste az orvost, az a képébe nevetett, írja a Daily Mail.

Agyi eltérések

Most azonban a kutatók kimutatták, hogy az állapotnak valódi biológiai alapja van. Az agyi képalkotó vizsgálatok kimutatták, hogy azoknál az embereknél, akik elviselhetetlennek tartják a rágás, légzés hangját vagy más hétköznapi zajokat, tényleges agyi abnormalitás fedezhető fel.

Forrás: Getty Images/Izabela Habur/Izabela Habur

A misophoniában szenvedők – ahogy az állapotot 2001-ben elnevezték – erőteljes „harcolj vagy menekülj" reakcióval válaszolnak bizonyos hangokra.

A Newcastle-i Egyetem kutatói eltérést találtak a misophoniában szenvedők és az egészséges emberek homloklebenyében, ami arra utal, hogy ez valóban egy létező betegség. Az orvosok egy része ugyanis meglehetősen szkeptikusan állt az ilyen panaszokkal élő emberekhez.

Túlreagálja az agy a zajokat

A Current Biology folyóiratban megjelent cikkükben a kutatók leírják, hogy különbségeket találtak az agyi aktivitásban, amikor a kórképben szenvedők meghallottak egy olyan hangot, amelyre érzékenyek voltak. Azt is tapasztalták, hogy a misophoniában szenvedőknek szaporább lett a szívverésük és izzadni kezdtek a kiváltó hangok hatására.

Az eltérés az úgynevezett emocionális szabályozó mechanizmusban van, amely a betegeknél „túlpörgeti" az agyat, ha meghallanak valami kiváltó hangot, írják a szerzők.

Forrás: AFP/Alexander Utkin

„A misophoniában szenvedő embereknek jó hír, hogy először sikerült kimutatnunk a különbségeket az agyi struktúrákban és működésben" – mondta dr. Sukhbinder Kumar, a Newcastle-i Egyetem Idegtudományi Intézetének munkatársa. Így ugyanis az orvosok is elfogadják, hogy valóban létezik egy ilyen betegség, amelynek konkrét biológiai háttere van. Ily módon megindulhat a kutatás, hogy segítsenek a szenvedőknek.