Bár sokan a várandósságot okolják az anyák testsúlytöbbletéért, sőt az elhízásért is, egy amerikai tanulmány rávilágított arra, hogy a fő bűnös valószínűleg a gyerekneveléssel járó életforma és az életkor.

A legtöbb nő nem szerzi vissza a szülés előtti alakját 

A Michigani Egyetem tudósa, Olga Yakusheva kutatása során megvizsgálta és összehasonlította a gyereket nevelő anyák tartós súlygyarapodását a gyermektelen nők várható súlynövekedésével. Yakusheva és kollégái mintegy 30 ezer olyan nő adatait elemezték, akik 1-4 gyereket szültek. 

Forrás: Thinstock

Miközben a legtöbb nő sohasem szerezte vissza szülés előtti alakját, a szülés után egy-két évvel mért testsúlyuk szinte megegyezett azzal a súllyal, amelyet gyerekszülés nélkül értek volna el – mutatta ki a kutatás. 

Nem a várandóssági plusz kilók okozzák az elhízást

A szakértők eredményei ellentmondanak annak az általános vélekedésnek, mely szerint a várandósság alatt szerzett plusz kilogrammok okozzák a tartós túlsúlyt. 

A tanulmány alapján a hízás az életkor és a szülői életmód számlájára írható: 

sok anya a túlterheltség miatt gyakran mond le a testedzésről, és az is gyakori, hogy elfogyasztják a kisgyerekük tányérján maradt ételt. 

Forrás: Thinkstock

Mind a gyereket nevelő, mind a gyermektelen nők évente átlagosan 0,8 kilogrammal lesznek nehezebbek az életkor előrehaladtával, emellett az anyák évente csaknem fél kilogrammal többet híznak, mint a gyermektelenek. 

Fontos a pozitív testkép erősítése

"Sok nő lelkesen diétába kezd és sportol egy rövid ideig, hogy visszaszerezze a szülés előtti alakját, majd elkedvetlenedik az eredménytől. Sokkal jobb, ha holisztikusan közelítik meg a dolgot, és hosszú távon figyelnek az egészséges életmódra a várandósság előtt, alatt és után" – vélte Yakusheva. 

A szakértő kiemelte: az eredmények miatt az anyáknak nem kell bűnösnek érezniük magukat. 

"Az anyasággal járó igénybevételt és az életkorral járó testsúlynövekedést figyelembe véve fontos a pozitív testkép erősítése terhesség után" – tette hozzá.