Hormon befolyásolja a madarak vándorkedvét

2017.02.07. 06:28

Hormon befolyásolja a költöző madaraknál, hogy milyen gyorsan indulnak útnak a pihenők után - állapították meg osztrák kutatók.

Érdekes hatást vált ki a gherlin szintjének változása

A vonuló madarak évente kétszer tesznek meg több ezer kilométert. Eközben - elsősorban a kisebb állatoknak - többször pihenőt kell tartaniuk. A ghrelin nevű hormon határozza meg, milyen hamar indulnak ismét útnak a madarak.

A hormon jelzi számukra, mikor vannak tele a zsírraktáraik

- állapították meg egy énekesmadárfaj, a kerti poszáta (Sylvia borin) vizsgálatával bécsi szakértők, akik eredményeiket a PNAS című szaklapban mutatták be.

Kerti poszátaForrás: Wikimedia Commons

Leonida Fusan, a Bécsi Állatorvosi Egyetem Konrad Lorenz összehasonlító viselkedéskutató intézetének kutatója és munkatársai

olaszországi pihenőhelyükön fogták be a madarakat és megmérték ghrelinszintjüket.

Fecskendeztek is beléjük a hormonból, és megfigyelték, változik-e ezáltal a viselkedésük.

Hormon adja a rajtjelet a kerti poszátáknak

A kerti poszáták a széncinegéhez hasonló méretűek, főként gazdag aljnövényzetű erdőkben, erdőszéleken és vizes területeken fordulnak elő. Tollazatuk barna, fénytelen: elsősorban dallamuk alapján tűnnek ki környezetükből, éneküket "dallamos fecsegésként" írják le a kutatók.

Éneklő kerti poszátaForrás: Wikimedia Commons

Elsősorban rovarokkal, pókokkal és bogyókkal táplálkoznak. Ha pihenőhelyükön jóllaktak, megnövekszik ghrelinszintjük. A madarak vélhetően ebből érzik, hogy zsírraktáraik feltöltődtek, és készen állnak az indulásra.
Amikor a kutatók a madarak szervezetébe jutatták a hormont, az állatok nem akartak tovább táplálkozni, nyugtalanná váltak és indulás előtti izgalom szállta meg őket.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK