Egyetemisták reprodukálták az 5000 éves sört

2017.02.07. 19:06

A régészek tavaly fedeztek fel egy 5000 éves sörmaradványt egy kínai ásatásnál. Az edény falára tapadt nyomokból rekonstruálták a sör receptjét, amelyből most a Stanford Egyetem kínai régészet professzora hallgatóival elkészítette az ősi sör újkori mását. Állítólag zavaros, habos, de ízletes folyadékot kaptak.

Amerikai archeológusok izgalmas felfedezést tettek tavaly a Kínában folyó ásatásoknál. Egy csodálatos épségben megmaradt sörfőző berendezésre és az abban főzött sörmaradványra bukkantak, adta hírül tavaly az Origo

Az ókori sört termesztett kölesből, árpából, Jób könnyéből (a kínai gyógyászatban és étkezésben is használt növény) és gumókból főzték. A leletekből arra következtettek, hogy az árpát csíráztatták, és a növényeket összezúzva erjesztették, majd lefőzték az italt. A receptet az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) publikálták a kutatók.

Az ősi kínai sör készítésénél használt tölcsérForrás: Jiajing Wang

Gyakorlati foglalkozás

„A régészet nemcsak könyvek olvasásából és leletek elemzéséből áll" – mondta Li Liu professzor. Az ősi szokások utánzása és dolgok régi módszerekkel való elkészítése segít a hallgatóknak, hogy valóban a múltban érezhessék magukat, és megértsék, miért tették azt az emberek, amit tettek."

Liu elmondta, hogy különösen az árpa – amelyet a mai sör készítésére is használnak - megtalálása a receptben okozott számára meglepetést, mivel eddig 4000 évvel ez előttre tették az árpamagok legkorábbi felbukkanását Kínában.

„Eredményeink arra utalnak, hogy az árpa meghonosítása Kínában minden bizonnyal az alkoholkészítéssel állnak összefüggésben, semmint a táplálkozással" – mondta Liu.

Zabkásaszerű eredmény

Az ősi kínai sör inkább a zabkására hasonlított, és valószínűleg édesebb és gyümölcsösebb ízű volt, mint napjaink tisztább, keserű sörei. Az erjesztéshez használt összetevőket nem szűrték le, és az iváshoz gyakran használtak szalmaszálat,mondta Liu.

Egy hallgató teszteli a házilag készített sörtForrás: Kurt Hickman/Stanford

Liu oktatási szemesztere végén minden hallgató megpróbálta elkészíteni az ősi kínai sört, búzát, kölest vagy árpát használva.

A hallgatók először vízzel borították a magokat és hagyták kicsírázni. A csírázott magokat (malátát) összetörték és újra vízbe tették. A keveréket tartalmazó edényt 65 Celsius-fokra melegítették egy órán át. Ez után műanyaggal fedték le az edényt, és szobahőmérsékleten hagyták egy hétig, hogy végbemenjen az erjedés.

Végül a vállalkozó kedvű egyének megkóstolhatták a végeredményt, amely nem hasonlított a mai sörre, de állítólag nem volt rossz.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKK