Megharapják és földhöz vágják a hűtlen férjet

Swan
Mute swan heart
Vágólapra másolva!
Nemsokára itt az egyesek által gyűlölt, mások által rózsaszín ködben várt Valentin-nap, a szerelmesek ünnepe. Ilyenkor a párok tömegei virágokkal és bonbonokkal bombázzák egymást, mintegy bizonyítva ezzel egymás iránti elkötelezettségüket. Sokan úgy gondolhatják, a monogámia az ember kiváltsága (bár többen is vitatják, hogy az ember valóban monogámnak tekinthető-e), pedig ez nincs így, az állatvilágban is megtalálható az együttélés e formája, igaz, a romantikus filmekben látott „örök hűségről" csak nagyon kevés faj esetén beszélhetünk. Az alábbi összeállításunkban néhány olyan állatot mutatunk be, amelyek úgy vélik, „párosan szép igazán az élet".
Vágólapra másolva!

Préripockok (Microtus ochrogaster)

A legtöbb rágcsálótól eltérően a préripocok a maga módján ragaszkodó kis teremtménynek számít. A hímek a párzás után egyfajta „romantikus kapcsolatot" létesítenek párjukkal: közös fészket építenek, tisztogatják egymás szőrzetét, és osztoznak az utódnevelés fáradalmain. Monogám viselkedésük részben élőhelyük miatt alakult ki, ugyanis az Egyesült Államok és Kanada gyér füves pusztaságai szolgálnak e rágcsálófaj otthonául. Az erőforrások száma véges, ráadásul a pockok is csak 1-2 évig élnek, így a rövid idő alatt annyiszor kell párosodniuk, amennyiszer csak lehetséges – ez a cél pedig párban könnyebben teljesíthető.

Az utóbbi években az is kiderült, hogy milyen agyi kémiai folyamatok tartják össze a párokat. A szexuális monogámia kialakulásában döntő szerepet játszik az agy egyik fő hírvivője, a dopamin, amely többek közt a kellemes tapasztalatok jutalmazó hatásáért felel. Kiderült, hogy a hűséges pockok agyában a párosodáskor megjelenő vazopresszin, illetve oxitocin hormon - a megfelelő területen lévő receptorokhoz kapcsolódva - dopamint szabadít fel. Ezáltal egyfajta függőség alakul ki náluk: egy életre ahhoz a pocokhoz fognak kötődni, amellyel először párosodtak, mert a boldogságérzést egyedül hozzá társítják.

Préripockok Forrás: Emory Egyetem

A nőstények kötődéséhez az oxitocinon és dopaminon túl az ösztrogén is hozzájárul: a tüzelésekor megnőtt ösztrogénszint hatására új idegsejtek keletkeznek, és ezek az agy szaglási információkat feldolgozó területére vándorolnak - lehetővé téve, hogy a nőstény első párjának illatához ragaszkodjon. Persze túlzás lenne azt állítani, hogy a préripockok a hűség mintaszobrai. Ugyan szociálisan monogámok, genetikailag viszont nem, így előfordul, hogy mind a hím, mind a nőstény olykor félrelép, és párosodik egy másik egyeddel.

A monogámia típusai

A szociális monogámia azt jelenti, hogy a partnerek párkapcsolatban élnek, közösen nevelik fel az utódot, de előfordulhatnak más szexuális kapcsolatok is. A genetikus monogámia a házastársi hűségben jelentkezik. A monogám kapcsolatban élő állatok többségénél – még a madaraknál is – az együttélés előbbi formája érvényesül.

Gibbonok (Hylobatidae)

Míg a madarak közül a fajok túlnyomó többsége monogám kapcsolatban él, az emlősöknél ez az arány mindössze 3-5 százalék.

Az emberszabású majmok közül egyedül a gibbonok élnek monogám kapcsolatokban, amely egész életre szól. Ha az egyik fél meghal, a másik csak nagyon ritkán talál új párt. A párok együtt járják az erdőt, amelynek egy részét territóriumként uralják, az egymáshoz való kötődést pedig kurkászással erősítik. A családi csoportokat a hím és a nőstény, valamint utódaik alkotják. Mivel a kapcsolatban mindkét fél azonos státuszt tölt be, azaz nincs alá-fölérendelt viszony, az ivari kétalakúság elhanyagolható (magyarul nincs jelentős különbség a hím és nőstény megjelenése között).

Gibbonok Forrás: Heather Angel / Natural Visions/Heather Angel

Egy elmélet szerint a monogámia valószínűleg azért terjedhetett el a gibbonok között, mert gyümölcsökkel táplálkoznak, amelyek megszerzése nagy utánajárást igényel, így a kicsinyek táplálása fáradságos munka, közös erőfeszítést igényel a szülők részéről.

Természetesen hozzá kell tenni, hogy itt is érvényesül az, amit a préripockoknál a kutatók megfigyeltek, és az egyes példányok néha hűtlenekké válnak. Egy, a közelmúltban elvégzett kutatás például kimutatta, hogy a fehérkezű gibbonoknál (Hylobates lar) tíz újszülött közül egyet idegen hím nemzett.

Kirk-dikdik (Madoqua kirkii)

Ennek az antilopfajnak nemcsak a neve, hanem életmódja is egészen egyedülálló: nem csordában, hanem párban élnek, e „szövetség" pedig egy egész életen át tart, ami ennél a fajnál négy évet jelent. A hím és a nőstény közösen veszik birtokukba területüket, ahonnan elűzik a rivális fajtársakat. Nemcsak az idegenek járnak így, amikor ugyanis a pár utódai elérik a felnőttkort (a hat-hét hónapos kort), ők is távozásra kényszerülnek. Az apaállat a hímet, az anyaállat a nőstényt kényszeríti száműzetésbe. Erre a következő generáció sikeres felnevelése miatt van szükség. Ellentétben a korábbi példákkal, a dikdikek nagyon hűségesek egymáshoz, nem jellemző rájuk a megcsalás.

Kirk-dikdik Forrás: Pixabay

Hollókeselyűk (Coragyps atratus)

Amilyen csúnya külleműek, olyan nemes kapcsolatot ápolnak egymással a hollókeselyűpárok, a kötelék egy egész életen át fennmarad. A madarak párválasztása a talajon történik. Ennek során a hímek félig felemelt szárnyakkal, fejüket fel-le mozgatva „körbetáncolják" a kiszemelt nőstényt. A szertartás gyakran kiegészül azzal, hogy a madarak a kiválasztott fészkelőhely fölött páros repülésbe kezdenek, mely során zuhanórepülést végeznek vagy egymást kergetik. A hím és a tojó egész évben együtt vannak, és mindketten egyformán kiveszik a részüket a fiókák felneveléséből: felváltva kotlanak a tojásokon, és még a kirepülés után is segítenek az utódoknak az élelemszerzésben.

Genetikai tesztek bebizonyították, hogy a megcsalás nem jellemző ezekre a madarakra, a kutatás során vizsgált 16 család egyikénél sem leltek a kutatók „kakukkfiókára". Ennek oka valószínűleg az elrettentés lehet, ugyanis a hollókeselyűk nem tolerálják a hűtlen egyedeket: amelyik madarat megcsaláson kapja a közösség, azt megtámadják és móresre tanítják.

Hollókeselyű Forrás: Wikimedia Commons

Albatroszok (Diomedeidae)

Az albatroszok tengeri madarak, életük több mint 90 százalékát a levegőben töltik. Fő táplálékuk a hal, és ha elfáradnak, az óceán felszínén pihennek. Előfordul, hogy évekig nem látnak szárazföldet.

Nem csak a párjukat tekintve hűségesek, ragaszkodnak a gyökerekhez is: a fészket ugyanis a szülők arra a helyre építik, ahol ők is születtek. Egyszerre egy tojást raknak le. Amikor a fióka elkezdi növeszteni a tollait, a szülők elrepülnek, és csak időnként térnek vissza azért, hogy a fiókát megetessék.

Miután a fióka felnőtt, és kirepült a fészekből, akár hat évet is eltölt egyedül, mire késztetést érez a párkeresésre. Amikor eljön az ideje, az albatroszok egy helyre gyűlnek, és megkezdik egyedi násztáncuk.

Albatroszok násztánca Forrás: Photononstop/Guido Alberto Rossi

A bonyolult rítus során a hím és a tojó egymással szemben helyezkednek el, majd előre és hátra lépegetve tesztelik egymás reflexeit. Ez után nyögdécselő hangot hallatva fejüket az ég felé szegezik, szárnyukat kitárják. A násztánc utolsó érdekes pontja, hogy a párok csőrüket használva megvívnak egymással. Miután a párválasztás megtörtént, a tánc folytatódik, de a hímek és a tojók mozgásának mintázata innentől fogva páronként egyedivé válik.

A hím és a nőstény albatrosz egészen addig egy pár marad, amíg az egyik egyed el nem pusztul. Ez annak tükrében érdekes különösen, hogy átlagos élettartamuk 40 év, de egyes példányok a 80 éves kort is megélhetik.

Hattyúk (Cygnini)

Amikor a hattyúk udvarlás közben a nyakukkal szívet formálnak, valószínűleg mindenki e csodás állatok „igaz szerelmére" asszociál. E madaraknak több szempontból is jól jön a páros élet. Egyrészt közösen osztoznak a fiókanevelés terhében, és tanulnak az utódnevelés során elkövetett hibákból. A hím aktívan részt vesz a költésben, támogatja partnerét, hogy az erőt gyűjtsön, táplálkozhasson a tojások lerakása után is. Másrészt együtt hatékonyan tudják megvédeni magukat, ha idegen egyedek vetődnek a közelbe. Megfigyelték, hogy ha a párok szétválnak, mindkét nemet gyakrabban éri agresszió, és rendszerint alulmaradnak egy esetleges küzdelemben. A tojók ezenkívül kevesebbet is esznek, ha magányosak.

Forrás: AFP

Az idő- és energiatakarékosság szempontjából sem hátrány, ha stabil párkapcsolatban élnek a madarak. Például a kis hattyúk (Cygnus bewickii) járják be a leghosszabb utat (összesen 2500 kilométert) az összes hattyúfaj közül, így útközben nem lenne erejük társakat keresgélni. A párkeresést a költési időszakban bonyolítják le, mielőtt még elindulnának. Bár nem igazán jellemző, előfordulhat, hogy a hattyúk „elválnak" egymástól, ez a kutatók szerint rendszerint a költés sikertelenségére vezethető vissza. Egy hattyúfajt leszámítva a megcsalás ugyancsak ritkának számít.

Kurtafarkú szkink (Tiliqua rugosa)

Amilyen csúnya, olyan ragaszkodó. A kurtafarkú szkinkek természetes élőhelye Ausztrália szárazabb vidékein található, a félsivatagos, füves-bozótos területeket népesítik be és meglehetősen ragaszkodó természetűek. Az év nagy részében magányosan élnek, ám amikor egy hím és egy nőstény összejön, a kapcsolat akár egész életen át tarthat. A szaporodási időszak – amely nyolc héten át tart - számukra nemcsak a párosodásról szól; egymás közelében élnek, és táplálék után is együtt kutatnak. Amikor a nőstény megtermékenyül, útjaik elválnak, de nem véglegesen, nagyon gyakran a következő évben ismét felkeresik egymást. Megfigyelések szerint egy ilyen jellegű „párkapcsolat" akár tíz éven át is tarthat.

Forrás: Wikimedia Commons

Vöröshátú szalamandra (Plethodon cinereus)

E kétéltűfaj bizonyos egyedei szociális monogámiában élnek, tehát könnyen előfordulhat megcsalás, ebben azonban nincs sok köszönet. Ha a nőstényt félrelépésen kapja a hím, mind fizikai, mind szexuális értelemben rátámad, hogy megbüntesse könnyűvérű párját. Persze a hímek sincsenek egyszerű helyzetben, ha éppen nem a szalamandraasszonyukkal töltötték a pásztorórát: az idegen feromont megérezve a nőstény olyan pozitúrát vesz fel, amitől nagyobbnak tűnik, és rá is támadhat a párjára, megharapva vagy földhöz vágva azt. Azt nem tudni, a hűtlenség milyen gyakran fordul elő ennél a fajnál.

Forrás: Picasa

Serranus tortugarum

A halak esetében a monogámia nagyon ritkának mondható, az meg különösen, ha egy pár mindkét tagja naponta hússzor is nemet változtat. Egy halfaj, a Panama környéki korallzátonyok között élő Serranus tortugarum azonban képes erre. Hermafroditák, vagyis mindkét nem szaporító szervrendszerével „fel vannak fegyverezve". A párzási rítus során dől el, melyik egyed játssza el a nőstény, melyik a hím szerepét.

Forrás: Wikimedia Commons

Miután a spermiumok és a petesejtek kibocsátása megtörténik, a folyamat kezdődik elölről. Bár a nemi szerepek cseréje rendszeres, a párváltás nem számít annak, és a halak egész életükön át (ami egy évet jelent) együtt maradhatnak. Nagyon érdekes megfigyelés, hogy a párok ösztökélni tudják egymást: összehasonlítják a kettejük által lerakott peték számát, és ha az egyik egyed kevesebbet rak le, a másik többet fog, ezáltal motiválva a rosszabbul teljesítő „házastársat".