David Attenborough az ismert brit természettudósról neveztek el egy Tasmánia erdeiben "újra felfedezett" csigafajt - jelentette be szerdán a sydneyi Ausztrál Múzeum.

Újra kellett rendszerzni, a brit természettudós nevét kapta

"Az Attenborougharion rubicundusra Ausztrália legnagyobb szigetén, Tasmánia esőerdeinek egy kis, mindössze 80 négyzetkilométeres területén bukkantunk" - mondta Frank Köhler, a kutatásban résztvevő német biológus.

Sir David Attenborough napjaink egyik legismertebb tudományos ismeretterjesztő személyiségeForrás: Vanessa Berlowitz

Elmondta, hogy a 35-45 milliméteres, élénkvörös és zöld színű puhatestűt már csaknem negyven éve ismeri a tudomány, a fajt azonban rosszul osztályozták. Korábban a Helicarion nembe tartozónak vélték a megtalált egyedeket, de az eltérő mitokondriális génszakaszok és a genitális anatómia alapján

megállapították, hogy egy új nembe tartoznak, melyet Attenborougharionnak neveztek el.

Egy nembe több faj tartozhat, de az Attenborougharionnak egyelőre csak ez az egyetlen faja ismert.

Kifejezetten érzékeny az élőhelyek pusztulására

Az Ausztráliában honos csiga kifejezetten érzékeny élőhelyének pusztulására és a klímaváltozásra, mivel csak zárt, csapadékos erdőkben fordul elő - emelte ki Köhler.

Az újonan besorolt Attenborougharion rubicundus csigafajForrás: ABC

Az Attenborougharion rubicundust a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listája a sebezhető kategóriába sorolja. A kutatók reményei szerint azáltal, hogy egy világszerte ismert természettudósról nevezik el, nagyobb figyelmet kap a csigafaj.

Ausztráliában megdöbbentően sokféle csiga él:

több mint 1600 fajt ismer a tudomány, és becslések szerint csaknem ezer további vár felfedezésre.

A híres természettudós a róla elnevezett csigafaj képévelForrás: The Australian

A szakértők szerint a fajok több mint 95 százaléka a kontinensen honos, ugyanakkor jövőjüket a klímaváltozás, a területirtások és a városfejlődés fenyegeti.
A 90 éves David Attenborough-ról számos állat- és növényfajt neveztek már el.