Kutyaszerű lények voltak az első mérget termelő állatok

2017.02.13. 16:40

Kutyaszerű előemlősök voltak az első állatok, amelyek mérget termeltek és használtak vadászatra vagy védekezésre - közölte hétfőn egy dél-afrikai egyetem.

Jelenleg mindössze két ismert fosszília létezik, amely az Euchambersia nemhez tartozik. Ezek az ősállatok 40-50 centiméteresre nőttek, tépőfogakkal rendelkeztek, mintegy 260 millió évvel ezelőtt, százmillió évvel az első kígyók kialakulása előtt éltek a Dél-Afrika délkeleti részén lévő Karoo térségben.

A johannesburgi Witwatersrand Egyetem kutatói a londoni Természettudományi Múzeummal együttműködve pásztázó elektronmikroszkóppal és képalkotó eljárások segítségével elemezték a két koponyát és a méregtermeléssel összeegyeztethető anatómiai tulajdonságokat fedeztek fel rajtuk.
Az Euchambersiák alsó állkapcsában a tépőfog mögött egy mély, köríves üreg alakult ki, melyben halálos mérgű keverék termelődött. Csontos csatornák finom hálózatán keresztül a koktél közvetlenül a szájba áramlott" - állapították meg a szakértők.

EuchambersiaForrás: Wits University

"Ez a legrégebbi méregtermelő gerincesre utaló első bizonyíték" - mondta Julien Benoit, az egyetem kutatója. A tudósok hozzátették: évről évre egyre több méregtermelő gerincest fedeznek fel a cickányoktól a majmokig.