Ma már bizonyos, hogy ártatlanul végezték ki Mata Harit

2017.02.13. 23:11

Száz éve, 1917. február 13-án kora reggel a párizsi Plaza-Athénée Hotelben kémkedés vádjával őrizetbe vették az erotikus keleti táncművészetéről világhírűvé lett, botrányoktól sem mentes életű holland állampolgárt, Margaretha Geertruida Zellét, vagy ahogy a történelmi köztudatban neve fennmaradt, Mata Harit. 1917 vészterhes napjaiban, amikor Oroszország összeomlása miatt a keleti front megszűnt létezni, és Franciaországnak elsöprő erejű német offenzívával kellett szembenéznie, a császári Németország javára történt kémkedés vádjával perbe fogott egykori táncosnőnek esélye sem volt a pártatlan eljárásra.

A "hajnal szemére" még a német trónörökös is szemet vetett

1917 elején a francia titkosszolgálat riasztó tartalmú diplomáciai sürgönyt dekódolt. A madridi német követség Berlinbe küldött, rejtjelezett távirata azt a technikai információt tartalmazta, hogy a H21-es fedőnevű női ügynöknek – szolgálatai ellenértékeként - 5000 frankot fizettek ki. Azokban az időkben a titkosszolgálatok még csak elvétve alkalmaztak női ügynököket.

Korának ünnepelt sztárja volt az erotikus keleti táncprodukcióiról elhíresült holland származású dívaForrás: Mashable

A francia kémelhárítás listáján egyetlen beszervezett női hírszerző szerepelt,

Margaretha Geertruida Zelle. Margaretha az első világháború kirobbanása után Németországból visszatért Párizsba, korábbi zajos sikereinek helyszínére.

Az 1876. augusztus 6-án egy jómódú fríz család egyetlen lánygyermekeként született, ünnepelt díva – aki férje révén hosszú éveket töltött Holland Kelet-Indiában – 1905-től szinte egész Európát körbeturnézta, merészen erotikus keleti táncprodukcióival.

Mata Hari és férje, Campbell MacLeod. A skót származású MacLeod – aki húsz évvel volt idősebb feleségénél – iszákos, durva és elviselhetetlenül féltékeny ember volt, aki pokollá tette felesége és két gyermekük életétForrás: The First World War

Bejáratossá vált a legmagasabb körökbe; dúsgazdag bankárok, arisztokraták, magas rangú főtisztek és tábornokok versengtek a kegyeiért;

titkos szeretői között tudhatta még a német trónörököst, a „Kaiser” fiát, Vilmos koronaherceget is.

(1905-ben vette fel a Mata Hari művésznevet, ami malájul annyit jelent, hogy "a hajnal szeme".)

Mata Hari legelőkelőbb szeretője Vilmos koronaherceg (a kép bal szélén), II. Vilmos császár (a képen középen) trónörököse voltForrás: Bundesarchiv/O.Ang.

 A fellépései és főúri szeretői kedvéért Németországban többször is megforduló Mata Hari a háborús években gyanússá vált a francia titkosszolgálat szemében.

Csak a szerelmét akarta látogatni a gyanúsnak minősített díva

Miután visszatért Párizsba, úgy döntött, hogy feladja addigi vándorló, luxuskurtizán életét.

Az ekkor már 38 éves asszony ugyanis szerelmes lett egy nála 17 évvel fiatalabb emigráns orosz tisztbe, Vlagyimir Mlaszovba.

A férfit a német–francia frontövezethez tartozó hadikórházban ápolták, a kórház felkereséséhez emiatt a katonai hatóság külön írásos engedélyére volt szükség.

Mata Hari esküvői fotója, férjével, Campbell MacLeoddal. Férje révén jutott el Indonéziába, ahol megismerkedett a keleti tánckultúrávalForrás: Wikimedia Commons

Mata Hari ezért kérvényezte, hogy engedélyezzék számára a frontövezetbe történő belépést. Ezzel felhívta magára a francia kémelhárítás tisztjének, Georges Ladoux századosnak a figyelmét. A tisztnek a Németországból érkező és a háborús zónába igyekvő nő, tegyük hozzá, alaptalanul, de gyanússá vált. Ladoux százados magához rendelte az asszonyt, kihallgatta, majd nekiszegezte a kérdést, hajlandó lenne-e Franciaországnak kémkedni.

Egykorú színezett fotó Mata Hariról. A 178 cm magas, egzotikus szépségű táncosnőért bomlottak a kor elitjébe tartozó férfiakForrás: The First World War

Az ajánlattól megdöbbent Mata Hari nem adott rögtön beleegyező választ.

Ladoux azonban nemcsak a hazafias érzelmekre apellált, hanem egymillió frankot is felajánlott a hírszerző tevékenység ellenértékeként. Mata Harinak ekkoriban pedig nagy szüksége lett volna a pénzre, ezért végül igent mondott Ladoux kapitány ajánlatára. Ezzel pedig végleg belebonyolódott a titkoshálózatok számára átláthatatlanul szövevényes hálójába.

Nem volt egyáltalán női James Bond

Mata Hari botcsinálta hírszerzőként mindennek volt mondható, csak sikeresnek nem. Ladoux először Brüsszelbe küldte, a német hadsereg egyik élelmiszer-beszállítójához azzal, hogy ő majd segít neki beépülni a Brüsszelben állomásozó német tisztikarba. Az lett volna a feladata, hogy bájaival vegye le lábukról a német vezérkari tiszteket, és szedjen ki belőlük minél több titkos háborús információt. Ebből azonban semmi sem lett, ezért Brüsszelből Madridba küldték.

1905-ben kezdte el táncosnői karrierjét, és ekkor vette fel a Mata Hari nevet, ami maláj nyelven azt jelenti, hogy a "hajnal szeme"Forrás: Wikimedia Commons

Itt megismerkedett Arnold Kalle hadnaggyal, de tőle csak annyit tudott meg, hogy a Földközi-tenger térségében német tengeralattjárók török és német tiszteket fognak partra tenni valahol, kémkedési céllal. Ezt az információt eljuttatta Párizsba, ott azonban már tudtak erről, és ez amúgy sem volt komoly prioritással rendelkező információ.

Mata Hari szinte egész Európát végigturnézta, többször járt Németországban, és befolyásos német politikusok is a szeretőivé váltak, ezért vált gyanússá a francia titkosszolgálat számáraForrás: Wikimedia Commons

Amikor Londonba érkezett, a Scotland Yard letartóztatta,

mert összetévesztették a német hírszerzés híres női ügynökével Clara Bendixszel. Végül Ladoux tisztázta, és visszarendelte Párizsba. Ezzel gyakorlatilag be is fejeződött hírszerzői pályafutása.

Összetévesztették "Doktor kisasszonnyal"

A francia titkosszolgálat az 1917 januárjában elfogott német diplomáciai távirattal bizonyítottnak látta azt a korábbi gyanúját, a „német szálat”, hogy a titokzatos H21-es ügynök nem más, mint Mata Hari. (A történetírás később kiderítette, hogy a H21-es fedőnevű német ügynök valójában a „Doktor kisasszonyként” is emlegetett Elsbeth Schragmüller volt.)

"Doktor kisasszony", azaz Elsbeth SchragmüllerForrás: The First World War

Amikor letartóztatták az elhárítás emberei, egy 5000 frankról kiállított csekket találtak párizsi hotelszobájában.

A büntetőperben ezt tekintették az egyik legfontosabb, a „kémnő” bűnösségét alátámasztó bizonyítéknak. Mata Harit a Saint-Lazare fegyházban tartották fogva, embertelen körülmények között. Az elhárítás főnöke személyesen hallgatta ki a híres foglyot. Mata Hari mindvégig tagadta, hogy a németeknek kémkedett volna.

Mata Hari, pályájának csúcsánForrás: Wikimedia Commons

A hotelszobájában lefoglalt 5000 frankos csekkről azt állította, hogy azt még korábban, szerelmi szolgálataiért cserébe kapta egy dúsgazdag német „ügyfelétől”, a titkosszolgálati nyomozók által láthatatlan tintaként kezelt vegyszer pedig egyszerű fertőtlenítőszer.

Egyetlen célom fenntartani a francia nép morálját

A büntetőeljárás klasszikus szabályai szerint Mata Hari bűnösségét aligha lehetett volna megállapítani, az ellene kreált bizonyítékok még egy viszonylag megalapozott vádirat összeállításához sem lettek volna elegendőek.

Azonban 1917-ben a háborús viszonyok sok mindent, így az igazságszolgáltatás pártatlanságát is felülírták.

Az 1917-es év különösen nehéznek bizonyult Franciaország számára. A keleti front összeomlásával Oroszország de facto nem hadviselő féllé vált a németekkel szemben.

Georges Benjamin Clemenceau francia miniszterelnök az 1917-ra meggyengült morált akarta megerősíteniForrás: Bundesarchiv/O.Ang.

Franciaországnak azzal kellett számolnia, hogy a keleten felszabaduló tekintélyes mennyiségű hadosztály nyugatra vezénylésével a császári Németország még azelőtt kihasználja megerősödését, hogy az Amerikai Egyesült Államok hadba lépésének a frontokon is érezhetővé válna a hatása.

A már harmadik éve folyó háborúnak romboló hatása volt a közmorálra;

az újabb német fenyegetés veszélye pedig még jobban elcsüggesztette a franciákat.

Gyalogosok masíroznak át a gázfelhőn az első világháború idején, a nyugati fronton. 1917-ben kritikus volt a helyzet Franciaország számáraForrás: Wikimedia Commons

Georges Clemenceau francia miniszterelnök nem véletlenül jelentette ki:

Egyetlen célom: fenntartani a francia nép morálját történelmének legnagyobb válsága idején!”

E kampány része volt a közismert asszony ellen 1917. július 24-én elkezdett, hatalmas érdeklődéstől kísért kémper is. A francia állam erőt akart demonstrálni, amihez az is hozzátartozott, hogy a hazaáruló, kémgyanús elemeknek nincsen kegyelem, bárkik is legyenek.

Mata Harit alaptalannak bizonyult vádak alapján fogták perbe, és ítélték halálraForrás: The First World War

A francia kémelhárítás ezzel a látványos kirakatperrel azt akarta bizonyítani, hogy kezében tartja az ügyeket, és helyzete magaslatán áll.

Az ügyvédje elsírta magát az ítélet kihirdetésekor

A tárgyalás első napján nemcsak a bíróság épülete, hanem még a környező utcák is zsúfolásig megteltek. Az eljáró katonai tanács azonban államérdekekre hivatkozva zárt tárgyalást rendelt el.

Ebben minden bizonnyal az is szerepet játszhatott, hogy a vád igencsak gyenge lábakon állt.

A tárgyaláson is szóba került az 5000 frankról szóló csekk, amiről a vádlott azt állította, hogy szerelmi szolgálataiért kapta. Amikor André Mornet hadnagy, a vád képviselője emiatt Messalinának nevezte és szajhának titulálta Mata Harit, a kifogástalan eleganciával felöltözött asszony ekként vágott vissza az ügyésznek:

Szajha? Igen! Áruló? Soha!”

 

Egy magas rangú külügyminisztériumi főtisztviselő mellette vallott a perbenForrás: Wikimedia Commons

Mata Hari mellett vallott többek között a külügyminisztérium egyik magas rangú tisztségviselője, Henri Robert de Marguérie is. A főtisztviselő ugyancsak Mata Hari szeretője volt, rendszeresen látogatta az asszonyt.

Eskü alatt vallotta, hogy hosszú együttléteik során soha sem esett szó politikáról, katonai kérdésekről,

Mata Hari az indiai kultúráról és a keleti filozófiáról, meg a szerelemről beszélt leginkább. „Talán valószínűtlen az önök számára, de ez az igazság. Semmi sem változtathatja meg e hölgyről alkotott jó véleményemet!" – fejezte be vallomását De Marguérie, aki Mata Hari iránti tiszteletét távozásakor a vádlott felé fordulva, mély meghajlással is kifejezte.

Mata Hari 1915-benForrás: Jakob Merkelbach

Sem ez, sem a gyenge lábakon álló vád nem hatotta meg azonban a katonai törvényszéket;

a vádlottat bűnösnek mondták ki, és halálra ítélték.

Mata Hari meglepetten, de nagyon fegyelmezetten fogadta a kihirdetett ítéletet. Védője, Edouard Clunet azonban elsírta magát. Az ügyvéd később azt javasolta Mata Harinak, állítsa azt, hogy állapotos, mert akkor hivatalból elhalasztják a kivégzést, és a védői kegyelmi kérvény elbírálásának is jobbak lehetnek az esélyei. Az asszony azonban visszautasította, hogy hazudozással próbáljon javítani a helyzetén.

Ha a madame nem óhajtja, nem muszáj

1917. október 15-én hajnalban a szolgálatos tiszt bekopogott Mata Hari cellájába, majd közölte vele, hogy eljött az idő, mivel Poincaré köztársasági elnök elutasította kegyelmi kérvényét. Az asszony egy pillanatra elsápadt (nagyon bízott benne, hogy kegyelmet kap), ám gyorsan összeszedte magát. Elegáns, gyöngyszürke ruhát öltött magára, a fejére széles karimájú szalmakalapot tett, a legszebb cipőjébe bújtatta lábát, és kesztyűt húzott a kezére.

Raymond Poincaré köztársasági elnök nem adott kegyelmetForrás: Kids Britannica

Az ekkor már 41 éves, ám még mindig varázslatosan szép asszonyt a vincennes-i kaszárnyába kísérték át.

Mata Hari bátran és fegyelmezetten fogadta a halált.

Amikor a kivégzésre felsorakozott szakasz parancsnoka odalépett hozzá, és – szokás szerint – egy fekete kendővel be akarta kötni a szemét, Mata Hari megkérdezte: „Muszáj ezt viselnem?”, a meglepett és az asszony bátorságától meghatódott tiszt csak ennyit válaszolt: 

Ha a madame nem óhajtja, nem muszáj.”

Mindezt a kivégzésen jelen lévő brit újságíró,Henry Wales feljegyzéséből ismerhette meg az utókor.

Mata Hari kivégzése előtt készített korabeli fotóForrás:The First World War

A kivégzőosztag sortüze azonnal végzett a katonákkal bátran szembenéző szép asszonnyal, akit ennek ellenére a kivégzést levezénylő tiszt az előírásnak megfelelően még halántékon lőtt. Ezzel teljesedett be a 20. század egyik legismertebb asszonyának sorsa.

Doktor kisasszony sohasem bukott le

A történeti kutatások nem igazolták sem a francia titkosszolgálat nyomozati eredményeit, sem pedig a katonai törvényszék ítéletét.

Minden kétséget kizáróan a Mata Hari elleni büntetőper koncepciós eljárás volt.

Nem került elő semmi olyan komoly bizonyíték, ami akárcsak valószínűsítené, hogy az asszonyt valóban beszervezte a császári titkosszolgálat.

Az ártatlanul kivégzett asszonyt a kivégzést levezénylő tiszt a sortűz után az előírásoknak megfelelően halántékon löviForrás: The First World War

Mata Hari halála után bizonyossá vált, hogy valamennyi ellene felhozott vádpont mögött valójában a német kémnő, Elsbeth Schragmüller állt. (Frau Schragmüller sohasem bukott le, túlélte az első világháborút, és 1940-ben, Münchenben hunyt el.) A Mata Hari Alapítvány 2001-ben keresettel kezdeményezte Margaretha Geertruida Zelle hivatalos rehabilitációját.

2001-ben hivatalosan is elismerték, hogy ártatlanul végezték ki Mata HaritForrás: Mashable

A bíróság helyt adott az alapítvány keresetének, és megállapította, hogy Mata Hari ártatlan az 1917-ben terhére rótt cselekményekben. Életútját több játékfilm is megörökítette, és olyan hírességek játszották el valóban filmvászonra illő élettörténetét, mint Great Garbo vagy Gábor Zsazsa.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK