Vasárnap sikeresen útnak indították Floridából a SpaceX amerikai magáncég teherűrhajóját a Nemzetközi Űrállomás felé, miután előző nap üzemzavar miatt felfüggesztették a startot.

Az ember nélküli Dragon űrhajó mintegy 2 és fél tonna rakományt, utánpótlást és kísérleti anyagokat visz magával. A SpaceX immár tizedik alkalommal küld teherszállítmányt az űrállomásra.

Az indítás érdekességét az adja, hogy a Floridában lévő Kennedy Űrközpontnak ezt, a 39A jelű kilövő állását közel hat éve, az űrsiklóprogram vége óta nem használták. Az állást a múlt század hatvanas éveiben eredetileg a holdra szálláshoz építették, és utána használták az űrrepülőgépek. Szombaton a SpaceX magánvállalat a kilövés előtt 13 másodperccel állította le az indítást, miután bizonytalanság jelentkezett a Falcon 9-es típusú hordozórakéta második fokozatának vezérlésében, amit a szakemberek nem tudtak időben elhárítani.

Fellövik a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Falcon 9-es hordozórakétájátForrás: MTI/AP/Orlando Sentimel/Red Huber

Vasárnap helyi idő szerint délelőtt 9 óra 39 perckor lőtték fel az űrhajót, és a hordozórakéta első fokozata sikeresen levált és nyolc perccel később épségben landolt a Földön. Az amerikai űrhatóság, a NASA a SpaceX mellett egy másik céget is megbízott az űrállomás ellátásával, miután az űrsiklók missziója véget ért. Ugyancsak mennek ellátmánnyal oda orosz teherűrhajók.