Áprilisban elkészülhet az első kép egy fekete lyukról

fekete lyuk, csillag
Egy fekete lyuk anyagot szív el a tárcsillagától (művészi illusztráció)
Vágólapra másolva!
Áprilisban megkezdheti működését az a teleszkóp-hálózat, amely első ízben fog képet készíteni egy fekete lyukról.
Vágólapra másolva!

Az Eseményhorizont Teleszkóp a Tejútrendszer centrumában elhelyezkedő nagyon nagy tömegű fekete lyukat, a Sagittarius A*-t veszi célba. A kutatóeszköz elnevezése kissé megtévesztő, ugyanis nem egy, hanem kilenc rádióteleszkópból áll, amelyek a világ különböző pontjain találhatóak, ezek működését fogják összehangolni a szakemberek. Ennek eredményeképpen végül „egyetlen" hatalmas távcsövet kapunk.

Sheperd Doeleman, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ munkatársa a BBC-nek elmondta, hogy már két évtizede dolgoznak a virtuális teleszkóp megalkotásán, amely a tervek szerint április 5. és április 14. között fogja végezni megfigyeléseit. A kutatók az eseményhorizontra fognak koncentrálni - ez az a határ, amin túl a fény már nem tud kiszabadulni a fekete lyuk gravitációs vonzásából.

Egy fekete lyuk anyagot szív el a tárcsillagától. (művészi illusztráció) Forrás: Wikimedia Commons

Egy fényes gyűrűre számítanak

A gáz- és poranyagok a fekete lyukak körül keringenek, mielőtt a kozmikus képződmények beszippantanák őket. A gázok a rádióhullámoknak köszönhetően láthatóvá válnak, az interferometria technikája pedig lehetővé teszi, hogy nagyfelbontású képek szülessenek róluk. Arra is van lehetőség, hogy a különböző rádióteleszkópok adataiból egyetlen képet állítsanak össze, ennek minősége pedig annál jobb, minél távolabbra vannak egymástól az egyes távcsövek. A projektben használt kutatóeszközök az Egyesült Államokban, Chilében, Spanyolországban és a Déli-sarkon találhatók meg.

A teleszkóp masszív teljesítményére mindenképpen szükség lesz:

bár a Sagittarius A* négymillió naptömegű, átmérője csupán 44 millió kilométer, ráadásul hatalmas távolságra, 26 ezer fényévre található a Földtől.

A kutatók csak tippelni tudnak arról, mit is fognak pontosan megpillantani. A várakozások alapján egy fekete pacát körülfogó, fényes gyűrű fog szerepelni a felvételeken, amely valójában a fekete lyukba bezuhanó gázt és port jelöli. Az úgynevezett Doppler-hatás következtében azonban a gyűrűt valószínűleg inkább félhold alakú képződményként fogják észlelni, és nem teljes körként.