Pearl Harbor után internálták az amerikai japánokat

2017.02.20. 08:38

Az amerikai japánok vasárnap emlékeztek meg arról, hogy a Japánnal akkor háborúban álló Egyesült Államok kormányzata 75 évvel ezelőtt döntött arról, hogy internálótáborokba zárja az Amerikában élő japán származású embereket.

Roosevelt elnök rendelete teremtett jogalapot az internáláshoz

Február 19-én volt 75 éve, hogy Franklin Delano Roosevelt amerikai elnök alig több mint két hónappal

a Pearl Harbor elleni japán támadás után aláírta a 9066-os számú elnöki rendeletet,

amellyel elrendelte, hogy a hadügyminiszter katonai övezetté nyilvánítson területeket, ahonnan "bárki vagy mindenki kitiltható".

Roosevelt elnök és Cordell Hull külügyi államtitkár (a kép jobb, illetve bal szélén)Forrás: Library of Congress

Ennek alapján nem sokkal később a nyugati parti államokat katonai övezetté nyilvánították, és 1942 tavaszán megkezdődött a japánok táborokba zárása.

A háború végéig szögesdrót mögött maradtak

Akkor mintegy 127 ezer japán élt az Egyesült Államokban, 112 ezren közülük valamelyik nyugati parti államban.

Az internálás keretében mintegy 120 ezer embert zártak internálótáborba,

attól tartva, hogy az Egyesült Államok háborús ellenségével, azaz Japánnal rokonszenveznek. Az internáltak 62 százaléka amerikai állampolgár volt.

Az USS Arizona csatahajó felrobban a Pearl Harbor-i hadikikötőben egy japán bombatalálattól, az 1941. december 7-i légitámadás soránForrás: U.S. Navy Archive

Az Egyesült Államokban tíz ideiglenes internálótábort állítottak fel: Kaliforniában, Arizonában, Utah államban, Coloradóban, Idahóban és Wyomingban.

A barakkokból álló táborokat szögesdrót kerítéssel és fegyveres őrökkel vették körül,

az internáltaknak pedig megtiltották, hogy elhagyják a tábor területét. Egy idő után a barakkokból a fogvatartottakat más, állandó táborokba szállították, az Egyesült Államok közép-nyugati vidékeire.

Franklin D. Roosevelt elnök aláírja a Japán elleni hadüzenetet a Pearl Harbor elleni támadás másnapján, 1941. december 8-ánForrás: Library of Congress

Az internáltak között volt például George Takei is, aki később színész lett, és a Star Trek című filmsorozattal vált világhírűvé.

Ronald Reagan elnöksége idején rehabilitálták őket

Az internáltakat 1945-ben, a háború végén bocsátották szabadon, de csakis azzal a feltétellel, hogy hűségesküt tettek az Egyesült Államokra. 1988-ban Ronald Reagan amerikai elnök törvényt írt alá,

amely részben bocsánatot kért a történtekért,

részben pedig anyagi kárpótlást – fejenként 20 ezer dollárt – biztosított a túlélőknek.

Ronald Reagan amerikai elnökForrás: AFP/Mike Sargent

A 75 évvel ezelőtt történtekre emlékezve még pénteken nagyszabású kiállítás nyílt a washingtoni amerikai történeti múzeumban, ahol a korabeli fotókkal és a barakkokban használatos tárgyakkal idézik meg a múltat. A kiállítás egy esztendeig tart nyitva.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK