Nem kapcsolódott rá a Dragon teherűrhajó a Nemzetközi Űrállomásra

SpaceX
Fellövik a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Falcon 9-es hordozórakétáját
Vágólapra másolva!
Nem sikerült első próbálkozásra rákapcsolódnia a SpaceX amerikai magáncég Dragon teherűrhajójának a Nemzetközi Űrállomásra - jelentette szerdán a NASA amerikai űrhatóság Twitteren.
Vágólapra másolva!

A NASAspaceflight.com amerikai hírportál szerint a dokkolási manővert akkor kellett megszakítani, amikor a személyzet nélküli teherűrhajó megközelítette az ISS-t. A műveletet a csatlakozást megelőzően pár órával kellett félbeszakítani az amerikai GPS-helymeghatározó rendszer hibája miatt, amit a teherűrhajó űrbéli navigációhoz használ. A Dragon 1,2 kilométerre volt még az ISS-től, amikor észlelték a hibát. A következő dokkolást csütörtökön kísérlik meg.

A vasárnap Cape Canaveralről Falcon 9-es típusú hordozórakétával indított Dragon két és fél tonna rakományt, utánpótlást és kísérletekhez szükséges anyagokat, a többi között antibiotikumoknak ellenálló baktériumokat szállít. A SpaceX immár tízedik alkalommal küld szállítmányt az űrbázisra.

Néhány napja küldték fel a teherűrhajót a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Falcon 9-es hordozórakétáján Forrás: MTI/AP/Orlando Sentimel/Red Huber

Az ISS fedélzetén az amerikai Shane Kimbrough és Peggy Whitson, az orosz Szergej Rizskov, Andrej Boriszenko, és Oleg Novickij, valamint Thomas Pesquet francia űrhajós dolgozik. A Moszkva környéki irányító központ szerda reggel közölte, hogy sikeresen felbocsátották a kazahsztáni Bajkonurból szerdán a Progressz-MSZ05 típusú orosz teherszállító űrhajót, fedélzetén szintén a Nemzetközi Űrállomás legénységének szánt 2,5 tonna utánpótlással.