Sikeresen felbocsátották a kazahsztáni Bajkonurból szerdán a Progressz-MSZ05 típusú orosz teherszállító űrhajót, fedélzetén a Nemzetközi Űrállomás (ISS) legénységének szánt 2,5 tonna utánpótlással - közölte a Moszkva környéki irányító központ.

A teherűrhajó pénteken érkezik az ISS-hez. Legutóbb tavaly december elsején indult orosz teherűrhajó, a Progressz-MSZ-04, de a startot követően alig 7 perccel elvesztették vele a kapcsolatot. Az űrhajó megsemmisült, roncsai ritkán lakott területen, Szibéria déli részén, közel a mongol határhoz csapódtak be. A Szojuz hordozórakéta balesetét a harmadik fokozat gyártási hibája okozta.

A szerdai indítás előtt nagyon szigorú teszteket futattak le az immáron sokkal alaposabb ellenőrzés mellett legyártott hajtómű berendezésein. A start minden probléma nélkül zajlott, a teherűrhajó Föld körüli pályára állt, majd az ISS felé vette az irányt.

Progress MS-05 cargo craft lifts off screenForrás: Sputnik/Mikhail Voskresenskiy

A Nemzetközi Űrállomásra szerdán érkezik meg a SpaceX amerikai magáncég vasárnap felbocsátott teherűrhajója. A Dragon 2 és fél tonna rakományt, utánpótlást és kísérleti anyagokat visz magával. A SpaceX immár tizedik alkalommal küld szállítmányt az űrállomásra. Az ISS fedélzetén az amerikai Shane Kimbrough és Peggy Whitson, az orosz Szergej Rizskov, Andrej Boriszenko, és Oleg Novickij, valamint Thomas Pesquet francia kozmonauta tartózkodik.