Meglepő véget ért a tenger alatti hajsza

rák, polip
Vágólapra másolva!
Nem állt túl jól a szénája annak a nagy úszóráknak, amelyet egy csendes-óceáni vörös polip vett üldözőbe: úgy tűnt az ízeltlábú a lábasfejű áldozatává válik, ám egy fóka váratlanul közbeavatkozott.
Vágólapra másolva!

A videót a kaliforniai Monterey-öbölben készítette két búvár. A polip kitartóan üldözte a rákot, úgy tűnt, nincs menekvés a ragadozó elől – olvasható a Live Science cikkében.

Az utolsó pillanatban azonban az ízeltlábúnak sikerült kereket oldania, hála egy arra tévedő borjúfókának. Az emlős – amelyet valószínűleg a búvárok lámpája csalt a helyszínre – széttépte a polipot, így végül a vadászból lett a lakoma.

Nem árt vigyázni a polippal

A Monterey-öböl meglepően sokszínű élőlényközösségnek nyújt otthont, összesen 34 tengeri emlősfaj és 535 halfaj él itt. A vörös polip (Octopus rubescens) leginkább Észak-Amerika sekély part menti vizeiben fordul elő, nevét az általa kibocsátott tintáról kapta, amely vörösesbarna színű. Habár a felvételen szereplő példány nem élte túl a találkozást a fókával, a polipok korántsem tekinthetők védtelennek: harapásukkal méreganyagot juttatnak az áldozat szervezetébe.

Forrás: ViralHog/YouTube

A szerencsés úszórák sem érezhette magát biztonságban a tengeri emlős társaságában. A borjúfóka ugyanis a polip mellett előszeretettel fogyaszt ízeltlábúakat és halakat, de olykor tengeri madarakat is elejt.