Kiderült, mennyire terheli a kenyér a környezetet

2017.02.28. 14:24

Nagy a környezetterhelése a mindennapi kenyérnek, főleg a gabonatermeléshez felhasznált műtrágya növeli jelentősen az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását - hívták fel a figyelmet a Sheffieldi Egyetem kutatói, akik a kenyér előállításának teljes folyamatát vizsgálták meg környezetterhelési szempontból.

A Nature Plants című szaklapban megjelent tanulmány szerint "elviselhetetlen mennyiségű", több mint 100 millió tonna műtrágyát szórunk szét a világban évente, egyedül az ammónium-nitrát 43 százalékkal részesedik azokból az üvegházhatású gázokból, amelyek kibocsátása a kenyér előállításával jár.

A kutatók kiszámolták, hogy egy Nagy-Britanniában árusított, 800 grammos kenyér 589 gramm szén-dioxid kibocsátásával jár. Európában évente fejenként 63 kilogramm kenyeret fogyasztanak, Amerikában ennek felét, s a gabona mintegy 60 százalékát állítják elő műtrágya alkalmazásával. A három fő gabonaféle - kukorica, rizs, búza - biztosítja az emberiség kalóriaellátásának felét.

Peter Horton, a kutatás vezetője, az egyetem fenntartható fejlődéssel foglalkozó intézetének szakértője szerint valahogy meg kellene oldani, hogy az agrár-élelmiszeripari szektor célja ne a haszonszerzés, hanem a világ élelmiszerellátásának tartós biztosítása legyen. Úgy véli, a vásárlók is befolyásolhatják a helyzetet azzal, hogy kisebb környezetterhelésű terméket, például biokenyeret vásárolnak, vagy azzal, hogy nyomást gyakorolnak politikusaikra. Az élelmiszertermelésből származik az üvegházhatást okozó gázok egyharmada a világon.