Ufószerű medúzát kaptak lencsevégre

új medúzafaj
Vágólapra másolva!
Ufószerű kinézettel rendelkező mélytengeri medúzát kamerázott le az Amerikai Óceán- és Légkörkutató Hivatal automata tengeralattjárója.
Vágólapra másolva!

A világító állat 3000 méteres mélységben él, a most fellelt példányra a Csendes-óceánban, Amerikai Szamoa környékén találtak rá a szakemberek – olvasható a Gizmodo weboldalán.

A felvételek alapján egy gerinctelenekkel foglalkozó zoológus, Allen Collins a Rhopalonematid trachymedusa fajba sorolta az állatot. Ezek a medúzák a mélytengerek lakói és legkönnyebben esernyőszerű megjelenésük alapján lehet felismerni őket. Természetesen ez a megállapítás egyelőre bizonytalan, az is elképzelhető, hogy egy teljesen új fajt sikerült a kutatóknak felfedeznie. Ennek kiderítéséhez mikroszkópos és genetikai vizsgálatok is szükségesek.

Forrás: NOAA

Az áttetsző állat szaporító szervei sárgán világítanak, emésztőrendszere pedig piros színű. Kétféle típusú tapogatója van, az egyik tapogatósor felfelé, a másik lefelé nyúlik. Ez az elrendezés vélhetően a táplálékszerzését segíti.

A medúzát a 2017-es Amerikai Szamoa Expedíció keretében fedezték fel a NOAA Okeanos Explorer nevű hajójának kutatói. A küldetés célja, hogy a Csendes-óceán kevésbé ismert mélyebb régióit felfedezzék a tengerbiológusok.